Wednesday, 27 July 2016

"Kenapa Perlu Menyusukan Anak Di Tempat Awam?"

Jawapan Mila Kunis(pelakon)..

"BECAUSE I HAD TO FEED MY CHILD.SHE'S HUNGRY. I NEED TO FEED HER WHETHER IT'S OUT OF A BOTTLE OR OUT OF MY BOOB NO MATTER WHERE I WAS"

The number one reason Mila Kunis breastfeeds in public (klik)


NIP, Nursing in Public, Breastfeeding, Normalize NIP, Normalize Bf







Tuesday, 19 July 2016

Hidup Senang Sebagai Isteri Kepada Seorang Askar.

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Nak cerita lagi cerita yang viral kt fb la ni.

La ni kat tv duk tayang cerita pasai askar ustaz KAGAT. jadi..kat fb ada la review atau komen2 pasai cerita tu..

Aku..pertama kali baca sinopsis cerita tu..apa yg lalu dalam otak aku..baju jubah loreng (tak jumpa lak gambaq kt google)

Maksud aku..tak sesuai la cerita tu..Meski ada yang cakap cerita tu lucu dan menghiburkan..tapi pada aku,kami yg terlibat dengan ketenteraan secara tak langsung kononnya mmg tak berkenan langsung cerita2 askar2 ni dibuat jalan cerita camtu. Dah takdak arahka? Banyak skop lain yg boleh diketengahkan dalam penceritaan pasai ketenteraan ni. Memangla..askar pon ada perasaan cintan cintun..nak seronok2 nak berhibur..nak bergelak2..nak bergeli geli..tapi...tak sesuai la..tak sesuai okey....Buat malu ja...malu la...askar yg kami kenali..kami tau cerita pasai kawad,operasi,masuk hutan, latihan..cerita cinta2..geli2 ni..kami tau gak..tapi utk jdkn jalan cerita drama?tolongla...jangan bawak manusia yang tak terdedah dalam ketenteraan ni nampak tentera dan cinta berpisah tiada.hahahahhah ayat aku.
Yala..selama ni kita dimomokkan dengan cerita anak orang kaya,projek berjuta juta dalam masalah rebut cinta,cinta tak eksampaian dan sebagainya...haaaa....bg budak2 baru nak up berangan kot tu dah la..takyah nak libatkan uniform2 ni ha.....tak sesuai!!!....

Itu komen aku pasai cerita tu.

La ni..aku nak share pasai komen senior aku Puan Mazlina Amin atau nama mesra kat fb dia Kak Debek. Aku baca byk komen or review tpi bagi aku..komen dia lebih detail.ehhehehe...

Jom baca..oh..nukilan dia ada gak dipublish di The Vocket (KLIK)





Sampai sini ja la na aku SS.hehehehe...


Aku sampai la...paham tp kadang2 bt2 tak paham keja dia.hahaha..gedik...menyusahkan laki aku..tp laki aku kental.hahahaha.....dia tau bini dia saja ja nak gedik ngn dia..bkn ngn laki lain.ahhahahaa....

Masa dia kt bentong dulu..selalu la jd mangsa kemarahan aku....tambah2 masa belum ada anak...dah ada anak..takpa dah..dah tabah dan redha ja..sebab ada kawan...

alhamdulillah dpt Raudhah..dia dapat transfer mai cni..so duk la sama...

Dapatla lalui rumahtangga sama2...anak2 lg la...manja telajak la...bila dia kena p kursus bebulan bulan bertabah jala..

Pastu sekarang ni aku ngandung anak ke3..dia kena p kursus kt pd persediaan sebelum setahun lak misi pengaman katanya...

takpalaaaaahhh...dah keja dia wei....

Setakat ni aku ok ja..betoi.

Tapi aku taula..ok tara mana sangat pon..kdg2 kalah gak..tp kena gagahkan gak la...


Kan?cam kak ni kata la...taktau nak cakap cmna...
aku lak komen,..aku paham dia..yala...nak kata tak kuat..kuat gak..nak kata tak kuat..kdg2 riyau gak...
manusia wei...
kena gagahlak..
Hidup adalah perjuangan
"JATUH, BERDIRI LAGI"
"KALAH, MENCUBA LAGI"
"GAGAL, BANGKIT LAGI"
SAMPAI ALLAH KATA "WAKTUNYA KAMU UTK PULANG"

Aku pegang yg ni..
"KALAU AKU SUSAH...ADA LAGI YG LEBIH SUSAH DR AKU"

Duk tgk susah kita ja..payah...tak jalan hidup hari tu..
tak kemana...

Takmau cakap panjang la...
Kbai...

Wednesday, 13 July 2016

Respon Bila Ada Orang Ajaq Camna Nak Ajaq Anak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Baru ni viral kat FB pasai sorg cikgu warga singapore bg pendapat atau nasihat dia pasai cara ajaq anak beradab bila p rumah orang or ada tetamu mai rumah masa raya.

Macam biasalah....macam2 feedback dia dapat...aku pun share kt fb aku dgn bg pendapat aku.

Baca dengan mimik muka or riak muka yg sedang senyum.




Ada yang sokong kata cikgu ni...tak kurang jugak yg kondem..takleh hadam la...tak paham la...
hmmm..apa la yg tak pahamnya?

Makpak sekalian..penah dengaq dak orang kata....buang yg keruh..amek yg jernih?
Kita yg konon dewasa dan matang ni..yg katanya boleh beza mana baik mana buruk..pilihla elok2...
Aku nak komen pasai yg kondem apa dia kata tu..
Ramai yang kata atau menegakkan hak masing2 yg ada anak 'tak dilahirkan beradab sopan duduk bersimpuh semua'..
Majoriti yg emo kt cni.yang anak bawah 7 tahun...
Hadoooooiiiiiiii....
Kemon makpak sekalian...
Ada yang kata..pasni takleh la bawak anak2 p beraya rumah orang sbb anaknya takla sopan santun dengan nada yg sinis sekali...
"hek eleh"..

Aku pun biasa cakap mcm tu bila kawan ajak aku mai rumah dia..

Takut wei..anak aku baru nak besaq wei...

Bg aku..andai bawah 7 tahun ni..kita reling,kita jeling kita haaappppp tak jalan..takpa wei...sekurangnya ada usaha kita utk bentuk or bendung anak kita bila kita kt rumah org..
tapi..bila anak tu dh sekolah rendah...p rumah org duk camtu lg..haaaaa.....jd la mcm kwn tu kata...nak kena sorok hantu tetek..nak kena sunat suma tu...

Jadi,bertenang makpak semua....
Bijak la....bawah 7 tahun tu..kita tegoq elok2...janganla sampai biaq teruuuiiihhhhhh.....
Tuan rumah tu pun mesti dh sedia maklum dah perangai 'budak bawah 7 tahun' ni...
Tp tu tak bermakna kita boleh lepas tangan..xpa...dari bawah 7 tahun tu la..kita pesan kita cakap..biaq la sejuta kali pon...depa serap apa kita cakap..cuma nnt depa praktik bila depa paham...
ini duk pandang rendah kt anak...duk kata tak guna pesan berjuta kali sbb jadi jugak..tahan 5minit ja...xpa...jgn putus asa....
mmg dah keja kita kot pesan..nasihat....
mak abah aku..sampai aku jadi mak 2 org anak nak masuk 3 ni pon duk nasihat tu la...
Still ajaq adab p makan kenduri...still peringat p rumah org bt apa jgn bt apa...
Masih wei...mak aku...mak aku la...mak hgpa dak la kot....

Aku terbaca gak ada yang kata,
"bg ada anak dulu..baru cakap..."
iya..betoi.......
aku tak sure la cikgu tu ada anak ka dak ka....
dia cuma nasihat...sesapa pon boleh bg nasihat wei....
amek nasihat yg dia bg kalau nasihat tu utk kebaikan...

Berlapang dada lah......
Orang nak ajaq kita cara jaga anak..cara didik anak....
kita ada anak tak semestinya kita dah tau cara or cara kita dh betoi..ya dak...
cuma cara dia mcm kasaq la bg makpak yg pada zaman la ni berhati lembik....
bkn makpak zaman la ni...bujang2 la ni pon....aku terbaca ustaz ka PU ka apa kata...hehehehhee
berhati lembik...baru tanya soalan bila nak kawen...dh sentap..heehehehhe...

setiap orang..ada cara dia..tambah2 dia ada kata...dia share kt fb dia..dh tentu2lah kawan2 dia yg baca n paham dia...
kita yg takdak kena mengena..kemudian baca bila ada org share...jgn nak sentap sgt..
dia tak kata kat anak hgpa aih......
Biasanya orang yg bagi nasihat ni...dia sayang..sebab tu dia nasihat....
kalau dak..mampoih p kt hg la..anak hg nak jd pa pon..nak melingkup ka apa ka....

Pkiaq positif...Dia tak marah anak hgpa aih nak buaih ka apa ka..dia nasihat wei.....

Kita amek yang baik2 na mak mak suma..
jgn marah...
jgn rasa rendah diri bila ada org nak nasihat kita
kita kena belajaq..bukan pengurusan susu ibu ja kena belajaq...hehehehe...




Tuesday, 12 July 2016

Mengandung Kali Ke3

Alhamdulillah...hari ni dh 21 minggu 1 hari usia kandungan aku....p check up pagi td.



Tarikh jangka bersalin pada 21 November 2016.
Memang aku plan kalau nak mengandung...nak pastikan masa bersalin tu adawiah cuti sekolah.Alhamdulillah dimakbulkan...hahahah..walau belum lg cuti sekolah..tp aku try la mtk kt cikgu nak bawak balik adawiah cuti awai..sbb aku nak bersalin kt kg..yala..nak bersalin kt cni pon..laki aku dijangka takdak masa tu..kerja katanya.hahahahhaha

Berat aku:
mgu ke7 78kg
mgu ke12 75.5kg
mgu ke16 77.5kg
mgu ke21 79kg

Hb aku lak...
masa mggu ke7, hb aku 11.0
masa mggu ke12 11.1
masa mggu ke16 10.3
mggu ke 21 ni..hb dh 10.1..
dah jangka akan turun..dan makin turun..aku pembawa talasemia.

Sejarah aku bersalin..
Masa bersalin adawiah aku bersalin secara pembedahan pd 14 Dec 2011
Bersalin adik dia raudhah lak secara normal pada 26 Dec 2013