Sapa2 MinaT BlOg Aku?

Tinggalkan Jejak Hangpa Kat Sini. Nanti Lamanprincess Boleh Cekidout Balik Link Hangpa. Abaikan Ja Heads Or Tails Tu... Just Tinggalkan Jejak Di Sini. Oppssss....Jangan Lupa Follow. TQ.

Tinggalkan Jekak Hangpa Kat Sini.Nanti Lamanprincess Akan Usyar Hangpa Lak.TQ.

Monday, 21 April 2014

Susu Tak Banyak Tapi Cukup.

Sejak akhir akhir aku suka post kt IG pasai susu ibu.
Tapi kat sini aku nak cita pasai mula2 aku susukan Raudhah. Aku susukan Raudhah lepas beberapa ketika aku lahirkan dia. Terkejut aku masa misi bagi kat aku. Walaupun itu kelahiran kedua,tapi bagaikan pertama kali melahirkan sebab yang sulung lahir secara pembedahan. Jadi situasi macam suami aku azankan anak, anak letak kat atas dada, susukan anak pertama kali la aku lalui.

Misi bagi aku tak la kekok nak pegang. Cuma kau rasa boleh ka nak nyusu ni. Ada ka susu?. Tapi aku teruskan halakan anak ke badan aku. Ajaibnya, anak aku menyusu sampai la dia sendiri lepaskan. OK. Masuk wad pon keja dia nak berdukung jaaaaa nak nyusu. Heran aku.

Balik rumah,aku susukan dia macam biasa. Wahhh...pada aku, duk perasan susu aku banyakla. Sebab aku boleh dengaq dia meneguk or telan susu masa dia hisap.So aku yakin susu aku banyak tanpa periksa pon. Tahap perasan dah. Hahahahaha....

Misi mai rumah tanya pasai susu. Aku kata aku bagi anak susu badan. Misi kata kalau nak tengok susu kau cukup ka dak yang anak aku minum tengokla nanti timbang berat. Kalau naik beratnya..banyakla tu. Aku OK kan ja. Dalam 2 3 hari misi asek tanya ja susu aku banyak ka dak. Aku jawab ada la sebab anak aku hisap ja. Ralat dgn soalan dia tu aku sendiri amek pam,aku pam. Hah!!!!..panik la aku sat sebab susu aku tak kuaq pon masa aku pam!!!!

Memang takdak!!.

Dah tu apa yg Raudhah dok hisap sampai aku dgaq la dia telan masa hisap...

Aku amek masa nak tenangkan diri. Gelabah gak bila tau susu aku takdak. Tapi aku pkiaq balik. Raudhah baru 3 hari. Takkan la dia nyusu 4oz dah kot. Tapi sejak tu aku asek pam. Tak kira la dia hisap ka dak ka. Lama2 tu dapatla 2oz. Aku stat bagi dia nyusu guna botol. Pada mulanya aku gunakan botol disney yang kecik tu. Yang saiz 2 oz tu. Tapi tak la kerap aku bagi. Sehari dalam sekali ja. Hehehe....

So sejak tu aku percaya la. Susu badan ni memang cukup2 utk anak. Dah kalau baby tu baru berapa hari, hang takleh la nak harap susu hg akan penuh botol 4oz. Memang cukup2 yg dia nak. Memang. Raudhah tak pernah nangis kelaparan sebab susu tak cukup. Malah berat dia makin lama makin bertambah macam biasa seiring dengan usia dia.

Aku start keja, aku bagi kat pengasuh 4 botol berisi 3 oz susu setiap satu. 1 botol fresh milk  dan 3 lagi frozen milk yang dicairkan. Kebiasaanya time aku amek kol 5.30 tu ada lg 1 botol yg pengasuh dah panaskan utk aku bagi sendiri balik nanti. aku bagi dalam jumlah tu beberapa minggu sampai la hari ni ( 21.4.2014), aku tambah kan sebotol lagi lepas pengasuh bagitau kata hari jumaat tu dia terpaksa catu susu raudhah takut tak cukup smpi aku balik. Jadi hari ni aku tambah sebotol lagi.

4 botol. yang ada puting tu adalah freshmilk.


5 botol bagi kat pengasuh dia hari ni.

Jadi kawan2 sekalian. Aku sangat2 nak mintak hgpa jgn pkiaq hgpa xdak susu sebab pada aku..susu aku tak banyak tapi cukup untuk anak aku. Malah sampai la ni tak pernah sekalipon baju aku basah sebab leaking. walaupun aku dah miss satu sesi pam. Macam setengah2 orang..lambat pam ja mesti basah la bra, baju dia (pakailah pad), bengkak susu. Aku tak jadi cam tu sbb susu aku tak banyak cam sesetengah orang. Tapi memnag cukup untuk Raudhah. Banyak mana dia nak, Banyak tu la susu aku terhasil. 

Yang penting susukan anak dengan kerap dan pam ikut masa 2 3 jam sekali.


Ok la..nanti aku share lagi. 

Assalamualaikum.

Aku di INSTAGRAM

Wah terkejut aku boleh online IG kt PC.
Hehehee....
Tak lama lagi takleh letteewwwww....
Banyak yang aku share kt IG ni.
Senang sebab aku leh terus update via my phone.
Blog pon aku leh update tp kan takleh nak setting cantik2..hehehhee...
Tapi aku cuba la nanti sharekan apa yg aku share kt IG dekat blog ni.
Hehehehe..Tq ya kpd yg follow.
Takdak apa pon. 
Lebih kepada hal2 d0nia...