Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2011

Warisan Sepanjang Zaman

Sebelum ni,aku bangkitkan crita pasai ikrar kesatria ke-5.


"Menyimpan Rahsia Negara Dengan Seketat-ketatnya"..


ISu ni timbul bila aku tnya kt suami aku,pa yg dia nk buat(berkaitan ngn tugas dia)...suami aku pon ckp,"cyg,cyg ingt dak ikrar kesatria ke-5???aku pon terdiam..sbb aku tau ikrar ke-5 tu...aku tak tanya dh..tp terus gelak...dia pon ckp,"untung istri abg tau"...hehehehehe.....baru aku paham konsep ni.hahah...masa aku kadet,aku tatau nk guna ikrar ni bila.hahahaha....sbb tak memikir sgt pon..hahahahhahahah......


ok,aku nk taip ikrar kesatria kt cni supaya pembaca tau...


IKRAR KESATRIA
1. Beriman kepada Tuhan dan bertaqwa kepadaNya

2. Setia kepada negara dan sedia berkorban demi kepentingannya dengan tidak sekali-kali mengenal menyerah

3. Memegang teguh disiplin tentera dan sentiasa menjunjung tinggi sikap keperwiraan dan kehormatan tentera.

4. Mengutamakan perlaksanaan tugas dengan jujur dan ikhlas

5. Menyimpan rahsia negara dengan seketat-ketatnya.


kat post …

HAri Ke-3 Ku Isi Masa Dgn Membaca..Len-len Masa Sendiri...(Part 2)

Kali ni aku nk mulakn menaip dgn crita Acheh(masih lg crita berkenaan buku yg sama,Cinta Di Langit Gaza)...
Penulis mulakan crita dgn mencritakan tntg kebangkitan Acheh.Dia ckp Acheh ni Serambi Mekah sbb kt cni,penduduknya terlalu cintakan ilmu...mereka pentingkan ilmu..sultan Acheh pon bijak mengembangkan ekonomi Acheh..
ada jugak dia ckp,yg acheh jugak ada membantu utk menawan melaka semula slps melaka ditawan portugis.sbyk 2 mencuba tetapi gagal...ini menyebabkan Acheh mula merosot..ttp dibangkitkan balik lpeas sultan baru naik(tak ingt nama pa)..ada jugak kes2 kecil spt golongan bangsawan dan 1lg golongan nk hapuskan sistem beraja di sana(juga faktor kejatuhan Acheh)..tp dpt disetelkan oleh sultan terbabit....namun,bila mangkat ja sultan ni,berlakula mcm2...paling truk bila sultan perempuan yg amek...jatuh truk la lg...(maaf tak dpt nk elaborate btoi2 sbb aku tak brapa nk ingt bab ni...)
Yg aku nk crita sbnqnya,pa yg jadi kt acheh lps tsunami..mula2 penulis(riduan mohamad noor) cr…

HAri Ke-2 Ku Isi Masa Dgn Membaca..Len-len Masa Sendiri...(Part 1)

Hari ni aku da kt umah ja..duk lepak sorg2...layan blues.heheheh....tp tiba2 aku tingat aku nmpk ada buku yg aku tgok ja selama ni tp tak pnh rasa nk baca...suria punya buku(housemate).so,aku p amek baca,setakat aku menaip ni,aku tak habis baca lg..pas smyg mgrib td,aku trus ngadap laptop(pon kwn aku punya(ida)..heheh..aku punya dh lingkup..buku tu best..Cinta di langit gaza...aku tak habis baca lg.tp setakat yg aku baca ni,mmg menarik,penulis menceritakan tentang perjalanan dia n kwn2 dia sebelum ke gaza n cerita serba sedikit pasai sejarah..yg menarik perhatian aku membca lg adalah kupasan beliau tentang bagaimana pemuda pemudi palestin mempunyai semangat jihad yg tinggi...suma mempunyai semangat juang yg tinggi utk syahid di jalan Allah...aku kagum..
Mcm2 yg penulis critakn,ada jugak diselitkan tentang gadis2 di sana..mereka tak macam gadis di malaysia(menurut penulis)..gadis di sana adalah penghafal Al-Quran...ada juga penulis crita,dlm gurauan,ada dia antara mereka yg kata nk ame…

Bila Abang Tiada...(Rindu Kat Abang Sangat2!!!!)

Avril Lavigne - When You're Gone (Album The Best Damn Thing)

I always needed time on my own
I never thought I'd need you there when I cry(aku nangis ja,dia susah hati..cpt2 dia lap ayaq mata aku)
And the days feel like years when I'm alone(duk sorg2 ni,sedih aku rasa,sehari pon aku rasa cm lambat ja...letih aku)
And the bed where you lie
is made up on your side

When you walk away
I count the steps that you take(Aku tak kira la langkah abg aku,tp aku rasa aku kira hari ja la)
Do you see how much I need you right now?(Cyg perlukan abg sgt2..)

When you're gone
The pieces of my heart are missing you(miss u so bad)
When you're gone
The face I came to know is missing too
When you're gone
All the words I need to hear to always get me through the day("cygkan tabah?....")
And make it OK
I miss you

I've never felt this way before
Everything that I do
Reminds me of you(dah jd ikutan aku lak....)
And the clothes you left
they lie on my floor(janganla bt cmni …