Skip to main content

Posts

Showing posts from April, 2012

Kawen Muda (Tak Sesuai Utk BUDAK SEKOLAH)

Assalamu'alaikum semua..cewahhh..bajet ramai la baca entry ni kunun..... Tajuk entry aku kali ni,xdak kena mena ngn aku pon... aku tak kawen pada usia muda... usia sedang2 aja... BUkan pa..baru ni aku terbaca page FB Hilal Asyraf..cakap pasai da sorg budak umuq 16thn nk kawen tp mak ayah tak bg.. dia siap ckp g, "kawen awai dlm ISlam tak salahkan???" pastu hilall jwab..
"Ramai orang menggunakan  agama kala mereka memerlukan. Mereka menggunakan agama dgn perasaan mereka tidak menggunakannya dgn kefahaman."
Aku setuju cakap dia tu... Fokuskan dulu bljaq leh dak??? adik2 sekalian kawen bukan sekadar aku trima nikah then ok siap.. bukan cmtu..byk tanggungjwab tau..yg ppuan ngn tgjwbnya..yg laki lg besaq tjwbnya...
yg tak muda pon,yg dh 'matang' la kononnya pon.. jgn ingt cinta ja boleh menjamin kebahgaiaan tau.. byk lg faktor2 lain yg leh menjamin kebahagiaan dalam rumah tangga...
kepada yg sekolah lg tu...elakkan la berperasaan cintan cintun ni..jauhkan..…

Don't Try This @ Home

Mama....i'm all grown up now...TQ!!!

Dengaq lagu maher zain "Number One For Me".. Sangat2 mengingatkan nostalgia zaman kanak2 aku... kini aku pon seorang mama juz like her (my mama)... hmm...seingat aku,aku bukannya anak manja atau dimanjakan... mak abah aku adalah parents yg sgt tegas... yala..kedua-duanya askarkan?? amek hang...hehehehe... tapi aku tau..both of them luv me very much!!... and i'm really sure 'bout it!.. Of kos..Alhamdulillah.... aku pun bukan budak yg degil.. cuma ketegaq tu adala..tp cket2 ja.. ketegaq aku hilang bila aku 'dirujuk' kt abah aku.. takut..ehehheehe....
Ni aku bagi lirik lagu ni untuk hgpa lak hayati... i was a foolish little child
crazy things i used to do
and all the pain i put you through mama now i’m here for you
for all the times i made you cry
the days i told you lies
now it’s time for you to rise for all the things you sacrificed
oh, if i could turn back time rewind
if i could make it undone
i swear that i would i would make it up to you
mum i’m all grown up now
it’s a …

Rezeki Si Burung

Tadi pagi tgok Muqaddimah TV9 kol 6.30.. Ustaz tu cakap pasai rezeki. tajuk, "rezeki si burung" ada tips ustaz tu bagi 1.Betulkan YAKIN bahawa segala rezeki kita hanya dari Allah SWT. 2. JAGA dan PELIHARA SOLAT & Amalan SUNAT. 3.Bertawakal kepada Allah SWT.

Percayakan Sahabat Karib?

dah penah tgok crita Annissa? yg dh tayang kat tv3?
la ni da tayangan ulangan.. dh episod ke berapa kau tak sure. cerita tntg 4 sahabat yg sgt karib dan percaya antara 1 sama lain. aku takmo la tulis sinopsis crita tu kt cni. cuma aku rsa terpanggil nak taip kt cni susulan dr STATUS AKU kt FB marin (12.4.12) aku marah sgt kt balkis (rozita che wan) yg pada aku khianati kawan dia Anna (Fiza elite) balkis leh kawen ngn farid (zamarul hisham) tanpa pengetahuan Ana.. Hmm...anna yg syak farid kawen len tu langsung tak syak balkis tu madu dia.. malah anna duk luahkan perasaan sedih,kecewanya kt balkis.. sakit sgt hati aku tgok lakonan balkis tu...geram sgt2... mmg la klu realitinya,jodoh dia Allah dah tentukan kawen ngn farid. tp persoalannya sekarang ni...pengkhianatan yg dilakukan oleh balkis tu.. ketidakjujuran yg berlaku dlm konflik tersebut. bolenya balkis buat cm tak salah ja bila anna luahkan perasaan.. sedih tau... aku sgt berharap tak berlaku camtu dlm keluarga aku... kawan kawan …

Minum Ayaq

Camna pon makan pil ka apa pon yg kita buat utk banyakkan susu badan, yg paling penting,minum ayaq kosong SEKURANG2NYA 3 LITER sehari. Tu ja petua yg paling berkesan setakat nih.. Aku percaya. kena minum ayaq banyak2.. Biaqla asek duk ulang p toilet pon.. aku sanggup. masa pegnen,aku mampu minum 2 liter ja.. ni aku pulun 3 liter.. mula2 rasa nk muntah.. tp la ni dh besa.. tp tak penah try g la p smpi 4l -5l.. Mohon supaya anak aku murah rezeki dia.. betol2 berazam nak bg susu badan ja. takmo susu formula smpi 2 tahun.InsyaAllah....

Benefits Of Breast Feeding

Baby

haru biru aku klu tgok anak aku menyusu cmni nih. hehehehehe... macam2 baby buat aku tersenyum ja tgok gmbq ni..

Susu Ibu Terakhir

Sedih lak aku baca ada 1 cerita ni. mls nk copy paste.. rajin nak taip..
Ada 1 kemalangan ngeri yg melibatkan 1 keluarga ni. dilihat pemandu kenderaan tersebut mungkin dh meninggal.. masa bomba dan penyelamat datang kt keta tu, depa tgok seorang wanita sblh pemandu yg cedera parah, muka berlumuran darah, dahi terkopek smpi nmpk tengkorak, kat belakang,da baby yg menangis mgkn sbb sakit,terkejut dsb.. masa bomba tu nk amek baby tu, wanita tu mengisyaratkan supaya dibagi baby tu kat dia.. dgn penuh kepayahan,terketaq-ketaq tahan sakit, wanita tu selak baju dia,nk susukan baby dia yg menangis tu.. diribakan baby tu,disusukan baby tu,smpi baby tu tenang.. sampaii saat wanita tu pon meninggal dunia semasa sedang susukan anaknya... begitulah tanggungjawab seorang ibukan? sampai kehujung nyawa masih lagi menjalankan tanggungjawab demi anak tersayang.. sedihla baca cerita tu... Ni yg buat aku lagi bersemangat untuk menyusukan anak aku..

Impian, angan-angan dan harapan

masa sekolah,aku da 3 impian. tp 2 dah capai. 1 ja xkan tercapai kot.tp Allah dan ganti yg lebih baik dr tu. Alhamdulillah..
pastu,aku dh stop bina impian..aku jalani kehidupan cm besa, xdak target,takdak apa2.. sampaila.. aku dah dirikan rumah tangga dan sekarang dah ada anak yg sihat dan comel, aku mula bina angan-angan,impian dan letakkan harapan ke atasnya.. akan aku cuba sedaya upaya utk menjadikan sumanya realiti. aku tau aku boleh sbb aku seorang WANITA,ISTERI & MAMA!!!... InsyaAllah.....