Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2012

Mewarnakan Lukisan Hidup..

Boleh dak nak cerita lagi apa yang aku tgh pkiaq la ni??...Banyaklak post aku hari ni..Bukanla xdak keja sangat..cuma data aku masuk esok 1hb.so,skrg ni aku buat keja yg ringan2 la dulu..Aku nak cerita saja2..hehehe...bukan subjek berat pun..
Ramai orang asek ckp tensen la..hidup bosanla (ingat mati tu best???)..pastu sepi la sunyi la..mcm2 lagi la..tp sebenaqnya senang ja..cuma hidup ni,cam lukisan,tak cantik kita lukis,tak cantikla jadi lukisan tu,kita pilih kaler yg muram..muram la kta tgok lukisan tu..tp cuba kalau lukisan tu kita lukis cantik,warna cantik,mesti hasilnya superb kan??Namun,tak semua orang kreatif n pandai melukiskan??Sbb tu la ada yg klu dibagi kertas suh lukis orang pun,ada yang leh lukis orang yg mcm real dah..cantik nya lukis,ada yg leh lukis orang lidi ja..mcm aku la..heheheheh..
Kita transfer cerita td kepada hidup kita..ada orang,sangatlah kreatif dalam hidup dia..mcm2 dia leh buat..sampaikan hari2 dia nampak mcm hectic ja..tp dia,kelihatan cool dan relax ja…

PERJUANGAN

Aku anggap aku sedang berjuang membesarkan anak sendiri  walaupun abah adawiah jauh tp aku akan cuba jaga wiya pada tahap yg terbaik. tapi tak bermakna bila kami dah duk sama nanti,aku tak berjuang.. tetap berjuang dan bertambah lagi tanggungjawab!!... surirumah adalah satu pekerjaan yang sangat sangat sangat mulia dan hebat!!! aku walaupun bekerja tp aku ttp anggap aku suri rumah jugak. hehehehhehehe...

Kenangan Aidilfitri Masa Budak2..

Bapak aku askar..jadi,kami tinggal kat Kem Membedai,Labuan (Sekarang Kem TUDM Membedai)..Aku tak sure la maybe Navy and Army dah tak base kat sana kot.Masa aku kat sana,tak penah la aku balik raya kat kampung (Kedah)..tapi mmg meriah raya kat Labuan tu..Setiap kali raya,mama aku mesti buat baju kurung aku ngn adik aku sama ja.Takmau ada yang dengki mendengki..adilkan mama aku??hahahahahhaa....

Habis ja orang tua semayang raya,kami yang terdiri beberapa orang akan start la meronda seluruh kem..setiap rumah,setiap flat,setiap rumah papan dan yang paling wajib,p umh Dato' hapa aku pun taktau..rumah dlm dia besaq tp aku tak pnh rasa aku penah jumpa tuan rumah dia..yang pasti,ada orang akan tunggu kt pintu masuk,bagi duit raya n then kami masuk makan..pastu balik...dia bg dlm sampul duit raya..mmg bantak at that time..ya la..budak2 kan...dapat 5 kupang pun kira orang yg bagi tu kaya la masa tu.ahhahahahahhaa...

by noon,kami balik la umh..kira duit,rehat2 sat sbb petang satgi nk menjela…

Harmonikan Rumah Tangga

SETIAP Muslim hendaklah mengawal rumahtangganya daripada  gangguan syaitan dan iblis. Antara  cara  untuk  memelihara rumahtangga daripada gangguan syaitan adalah:
Membaca al-Quran.
Membaca al-Quran dengan penuh khusyuk banyak kelebihannya.
Membiasakan  membaca al-Quran  dalam rumah, selain  beroleh pahala  membawa berkat dan  menyelamatkan penghuni rumahtangga  daripada  gangguan iblis dan syaitan.

Zikir ketika masuk dan keluar rumah.
Daripada Abu Malik al-Asyaari bahawa Rasulullah bersabda  maksudnya:“Apabila seorang  hendak masuk  ke dalam rumah, hendaklah dia mengatakan:Ya Allah, aku mohon  kepada  Engkau sebaik-baik  tempat  masuk  dan sebaik-baik  tempat  keluar. Dengan nama  Engkau  kami masuk dan dengan nama Engkau kami keluar, dan kepada Tuhan kami, kami menyerahkan diri, kemudian memberi salam kepada keluarga.” – (Riwayat Abu Daud).

Memberi salam kepada keluarga dan ahli rumah.
Firman  Allah  bermaksud: “Maka apabila kamu  masuk ke sebuah rumah  dari  rumah-rumah ini  hendaklah  ka…

AKU ISTERI ASKAR

Apa aku nak cakap mula2 ha??isi dah ada ni..pengenalan lak tak reti.cikgu ajaq buat karangan kena ada pengenalan yg akan gambarkan keseluruhan cerita selepas ni.hmm..aku lemah cket...seb bek ni blog.hehehehe..so,aku hentam ja la.
Xdakla..camni..aku baru ja setahun tiga bulan seminggu dan tiga hari menjadi isteri kepada Mohd Noor Ismail.Dia askar.hehehehe...nk jugak bgtau sbb ni la isi cerita aku.jadi,secara rasminya,start 20.11.2010 aku dgn secara rasminya menjadi ISTERI SEORANG ASKAR.
Kami tak tinggal sama..dia d kem dia.aku di umah sewa aku d serdang.masa mula sebelum ada anak,aku la ulang alik tiap2 hujung minggu p sana.Bila dah ada anak ni,susah cket aku nk gerak sorg kan.so,asben la kena mai cni.
Masa mula2 kawen,aku balik sana,aku sangat2 la tak memahami kerja suami aku.kerja apa sampai tgah malam kan??orang len kerja jugak..kadang2 tak balik umh utk mkn tgari.Kena duty 12 jam..kadang2 24jam..tu tak kira kena standby lg..klu ada ADMIN lg..cari orang.sepanjang setahun lebih aku k…

Meeting VS Eating

Kat BPAN ni selalu la ada meeting.. tak kisah la..meeting bahagian ka,unit ka seksyen ka... takpun meeting lain yg lebih besaq.. yg tak bestnya..ceh...terus masuk part tak best terus.. kena pkiaq nk sedia makanan apa.. sampai makanan menjadi subjek penting sblm bermulanya mesyuarat tersebut.. klu ada meeting bahagian kan,mmg masuk ja bilik mesy tu, mata or hidung aku akan fokus nk tgok makanan apa satgi.hahahahahhahaha....(AKU LA).. orang len dak kot.hahahahaha...smpi kadang2 tu pening kepala nk cari caterer yg nak amek.. caterer kadang2 takmo amek sbb meeting 'org kerajaan' ni kebanyakannya guna LO.. jd depa akan dapat lambat bayaran tu..tu yg agak berrreeeettt nak terima tu... apapun,bulan Ramadhan yg penuh berkat ni mmg membawa sinar la.. sbbnya,kita takkan gaduh dah nk pkiaq nak order makan kat sapa..makanan apa nak makan...Mem besaq tu nak makan apa..kol bapa nak makan..takut dlm meeting perut aku dh berbunyik lapaq..time2 posa ni..mmg senang ja..hehehehe.. Tapi meeting bahagian baru …

GooD MorNing!!

Tgok gambaq Adawiah senyum ni.. hati rasa sayu lak... adawiah demam..hari ni mkin teruk lak..suara dia pun dh lain dah.. hantaq p pengasuh td rasa berat hati ja.. tp aku kena keja.. hmmm... harap dia cepat sembuh...

Kelorenganku Tersimpan Jauh Di Sudut Hati

Perghhhhhh..cam pa tah ja tajuk entry aku kali ni.sebenanqnya ketandusan idea nak menaip.tp sumpah..aku mmg nk ja post sesuatu tp taktau nk post apa.memandangkan aku ada masa berblogwalking td.ada la cket2 idea yg mcm hangat2 taik kucin... Camna nak mula ha???orait..mggu lepas aku dikenalkan oleh kawan aku blog Komando Kedai Kopi..Aku baca semua entry beliau tau dak.punya la menarik dan pada aku setiap entry dia walaupun ada yg hanya utk santai2 ja..tp nyata,leh jugak membuka minda klu kita amek dr sudut positif. Semalam jugak mama kat kg kol aku bgtau ada surat dr kem 504 berkenaan melanjutkan lagi perkhidmatan aku dlm pasukan Sukarela..mmg dh tau thn depan 2013 ROD mati.jadi,paling lewat by this september,aku kena renew la ROD aku.mmg tu la hajat aku bila da can balik kg nnt. sambil2 tu,aku bukak la balik fail2 lama,tgok gmbq2 masa aku begelar Pegawai Kadet Wanita (PKW) dalam PALAPES UUM.Rindunya taktau nk gambarkan camna..Skod kt Grup FB Intake 22 pun duk tny balik kenangan2 dulu.huh.…

Blog Yg Best utk Diikuti..1

http://excdo.blogspot.com/

Akan teruskan membaca sbb nk tau cerita pasai komando.hheheheh..

Karnival Sukan 4 Penjuru Anjuran 11 Briged

Berlangsung pada 14 Julai 2012 antara 25 RAMD,4 RAMD,8 RAMD dan 11 Briged.
Aku mestilah ahli BAKAT (Badan Kebajikan Isteri Angkatan Tentera) 25 RAMD (Rejimen Askar Melayu Diraja)..
Dah syok lak dapat jumpa n kenal kawan2 baru..best BAKAT ni klu kena gayanya...
dah melalut dah..
aku join pertandingan FUTSAL..Jadi keeper...senang cerita team kami ke FINAL tp kalah tipis 2-1.hehehee...best la fight hari tu..cuma da gak la sikit injured smpi la ni rasa sakit g..tp aku kan askar..so,aku tahan ja la...
tp ada jugak la benda yg menguji kesabaran aku.ada ka..kami team first yg lawan...bertemu 4 RAMD..
hampeh tak hampehnya..selamber ja ORANG tu buat rules,penyokong lelaki takleh bersuara termasuk coach..orang perempuan ja leh...apa punya peraturan la cmtu..bengong tak sudah aku rasa sepanjang permainann tu berlangsung.kalau tak bg depa sokong or bersuara,len kali,nak buat pertandingan cmtu,
tempah 1 dewan kosong,lelaki tak dibenarkan masuk,cari referee perepuan,pastu,ha...main puas2...
ni dak,laki leh…

Nak Share Lagi Pasal Kenduri Tahlil

Pon Aku amek kt Pa & Ma
S : Saya ada kemusykilan mengenai kenduri tahlil untuk anak-anak belum baligh yang meninggal dunia. Ada mengatakan perlu membuatnya sama seperti orang dewasa tapi ada ustaz yang saya dengar dalam ceramah agama kata tidak perlu kerana anak-anak ini belum mempunyai dosa sebaliknya mereka terus masuk ke syurga. Boleh terangkan?

Suzie
Parit Buntar

J : Pada zaman Rasulullah, kematian adalah satu perkara yang lazim, baik dalam kalangan orang dewasa mahu pun kanak-kanak yang belum baligh. Rasulullah sendiri telah mengalami kematian ahli keluarga tersayang seperti Khadijah isteri baginda dan Ibrahim anak baginda yang masih bayi.

Namun di sebalik kelaziman ini, Rasulullah tidak mengajar mahupun mengamalkan kenduri tahlil sebagaimana yang lazim diamalkan oleh masyarakat kita di Malaysia. Dalam erti kata lain, kenduri tahlil sempena kematian tidak disyari’atkan oleh Islam.

Di sini janganlah pula kita membuat alasan “Rasulullah tidak buat tetapi tidak melarang kita daripada …

Mai Baca..Nak SHare

Aku dan suami pun penah silap.. jahil tu ttp ada dlm diri.. sbb tu kita ttp kena cari yg benar.. sbb tu aku nk share ni.. aku amek dari majalah PA&MA 
S : Apakah hukumnya lelaki memakai cincin yang diperbuat daripada suasa atau platinum? Ia telah menjadi satu fesyen dalam kalangan pasangan yang mendirikan rumah tangga masa kini.


Joe
Johor Baharu

J : Ramai yang menganggap hukum lelaki memakai cincin hanya bergantung kepada jenis logam. Haram memakai cincin yang diperbuat daripada emas dan halal memakai cincin yang diperbuat daripada logam-logam lain seperti perak, platinum dan lain-lain. Sebenarnya terdapat beberapa faktor lain yang mempengaruhi hukum lelaki memakai cincin.

Pertama: Lelaki dilarang daripada memakai cincin yang diperbuat daripada `emas kuning [Shahih al-Bukhari, no: 5414]. Larangan ini sudah diketahui ramai.

Kedua: Lelaki dilarang memakai cincin atas tujuan perhiasan diri. Ini kerana cincin adalah barang perhiasan khusus kaum wanita dan Rasulullah melaknat lelaki yang menyer…

Hari Isnin Yg....

Jumaat (29.6.12),aku p Bentong sbb Sabtu Ahad da training futsal.. Tp hari sabtu aku takleh p sbb adawiah aku tiba2 demam lak.. aku tgok dr umah aku,depa siap p jogging g sampai LEMANG TOK KI katanya.. Jelesnya aku.. Hari Ahad pagi tu,adawiah cam dah OK cket... jadi aku p la dalam kol9 tu... dah panas dah masa tu.. lari 3round pdg futsal pun rasa mengah cam hapa lagi dah... tgah duk training pun,aku rasa pening sangat2 la.. utk elak aku 'REBAH' atas padang,so,aku ke tepi dulu la.. maybe sbb dah lama tak buang tebiat camtu... Aku mmg tak ble blah la...PEWAI habes la.. pas rehat tu,sambung train lg..still cmtu..pening ja rasa... SAMPAI LA NI RASA PENING SBNQNYA.. Otot2 tu xdak la nk tekejut tergempaq ka.. sbb mggu lepas dh tekejut tegempaq.. tp masa pertandingan hari tu,tak panas,keliling ngn bangunan.. ni men tgh panas...huh..PEWAI..PEWAI... Jd takut lak aku rasa.... Hari ni mai ofis.. cam tak larat ja rasa... semalam sampai cni pun kol berapa.. WIYA lak sampai ja umah takmo t…