Skip to main content

Posts

Showing posts from August, 2012

Raya Dulu VS Raya Sekarang

Syawal bakal menjelma tak lama lagi.Suasana kat ofis pun dah lengang dah.Ramai yang dah balik kampung dah.Tinggalla beberapa kerat manusia kt BPAN ni ha. Sempat jugakla sembang pasai suasana yang bakal budak2 zaman sekarang lalui nanti..Nak dibandingkan dengan raya pada zaman aku kecik-kecik dulu,sangat2 la jauh bezanya.Sangat jauh.
Aku masa kecik (sekolah rendah la maksud kecik aku tu),beraya kat Kem Membedai,Labuan.Pagi raya dah kumpul kawan ramai2 pastu ajak la kawan-kawan tu berjalan dari 1 rumah ke satu rumah. HAJAT??...KUMPUI DUIT RAYA LA!!!..hehehheheheh..mmg camtula..mak dah beli dah beg duit raya.hehehehe...Baju aku  ngn adik mesti sama punyala sampai orang mesti tau punya aku ngn dia adik beradik.ahahhaha...Berjalan tak ingat rumah sendiri dah.balik rumah tengahari ja utk berehat n kira duit raya pastu petang smbung misi lagi.ehehhehe..bukan raya pertama ja..raya seterusnya pun akan p la raya kt cerok mana2 pun dalam kem tu.pastu duk konfius ramai2 rumah ni dah p ka belom.h…

Jom Sama-sama Hayati..Suami Isteri Bakal Suami ISteri

Pesan bagi para suami.....

1. Hargai istrimu sebagaimana engkau menghargai ibumu, sebab istrimu juga seorang ibu dari anak-anakmu.

2. Jika marah boleh tidak berbicara dengan istrimu, tapi jgn bertengkar dengannya (membentaknya, mengatainya, memukulnya, dan jika tak bicara dengannya jangan lebih dari 2 hari)

3. Jantung rumah adalah seorang istri. Jika hati istri mu tidak bahagia maka seisi rumah akan tampak seperti neraka (tidak ada canda tawa, manja, perhatian). Maka sayangi istrimu agar dia bahagia & kau akan merasa seperti di surga.

4. Besar atau kecil gajimu, seorang istri tetap ingin diperhatikan. Dengan begitu maka istrimu akan selalu menyambutmu pulang dengan kasih sayang.

5. 2 org yg tinggal 1 atap (menikah) tidak perlu gengsi, bertingkah, siapa menang siapa kalah. Karena keduanya bukan untuk bertanding melainkan teman hidup selamanya.

6. Diluar banyak wanita idaman melebihi istrimu. Namun mereka mencintaimu atas dasar apa yg kamu punya sekarang, bukan apa adanya dirimu. Saat…

Suka-suka Nak Share.

RASA SERONOK LAK BILA DAPAT SHARE NGN KAWAN2 PENGALAMAN KITA.... SY SUKA..SY SUKA.....

Hadiah Kecik Drpd PUSPANITA

PUSPANITA bg ni kepada ahlinya.. aku salah seorang ahli la.. leh bg kuih raya.ada la dalam 16 biji almond london Aku tak sumbangkan apa2 lagi kt PUSPANITA.. takpa..akan sampai masanya nanti...hehehe... Kalau dipanjangkan umoq,aku da 31 tahun service lagi dalam kerajaan ni.. InsyaAllah..


Mengumpat VS Fitnah

Kalau kita bercakap tentang seseorang tetapi yg dikatakan itu tidak benar, itu dikatakan FITNAH!! Kalau kita bercakap tentang perkata yang tidak disukai oleh seseorang tanpa pengetahuannya, walaupun perkara itu adalah benar,itu dikatakan MENGUMPAT... Nasihat utk diri sendiri..

Nak Jaga Badan.

Aku saja nak share...aku makan ini la ni...ada 2 jenis...liquid 1,softgel 1..leh la pilih nak mana2..byk kebaikannya...aku dah nampak kebaikannya.ehhehehehhe....aku jumpa produk ni bila aku nmpk kt fb(VCO CATALYST KU)  tag isteri sepupu aku...so,aku tak terus usyar aku tanya kt prof google dulu..pastu aku tgok byk khasiat dia...tergerak la nk try.Alhamdulillah serasi ngn aku n anak..anak aku kan menyusu..takdak la efek kt dia..so,aku suka la...ehhehe....hari tu try liquid ja..aku beli sekotak ja..ni aku beli 3 kotak lg...hari tu dapat kerongsang...lawa...sat nak upload gambaq..













Terdapat 1001 Kebaikan dan khasiat VCO CATALYST
Untuk kecantikan luaran, VCO sangat berkesan untuk :-
• membantu mengurangkan berat badan dengan meningkatkan angka metabolik.
• menghasilkan tenaga segera
• jika disapu, ia membantu mengurang
kan infeksi (kuman pada sesuatu penyakit) dan
mencegah garis-garis halus
• mencantik, menghaluskan dan menganjalkan kulit muka dan seluruh badan
• menghilangkan jerawat, jeragat dan…

MAJLIS BERBUKA PUASA @ BAYOU COFFEE HOUSE KELAB KOMUNITI TAMAN TASIK CYBERJAYA

22 Ramadhan lepas kami dah buat majlis berbuka puasa bagi Intake 22 ZON TENGAH yang dipercayai akan menjadi aktiviti tahunan.InsyaAllah...Detail dah aku post hari tu.KLIK SINI.

Kali ni aku nk post gambaq ja...hehehehehe.....
Cerita akan diselit kat gambaq2 kt bwah ni ha...













Suara Wanita Aurat ???

Aku nak bercerita pasai suara wanitani ha...suara perempuan ni suma orang tau..sangat lembut dan sedap tak macam suara laki yg mcm guruh..kadang2 kat ofis aku kena buat panggilan,bila bercakap ngn laki,adui..terasa tak sedap sbb suara mcm guruh..terasa beza kalau aku bercakap ngn perempuan yg suaranya nyata lembut walaupun ada yg menjawab panggilan ngn nada yg kerek mintak dilempang.Rasa lega ja tinga ni...tapi bila bercakap ngn asben aku lain la...hari2 kena tepon dia utk dengaq sora dia..tak lama sat pun jadi la..
Aku pun selalu jugak diteguq dulu..haippp..."sora perempuan tu aurat tau"."okey"...
AKU NAK SHARE LINK NI UTK KITA BACA DAN FAHAMI...KLIK CNI K??

Bukan apa..ada sesetengah orang memang suka melembutkan suaranya..yang kononnya dikatakan mempunyai suara yang manja..ada artis pun buat mcm tu jugak..bg aku tu bukan manja na??bagi aku tu ngengada...hahahah....nak bermanja ngn laki sendiri,takdak hal..tp nk buat suara manja ngn orang yg lain2 ni,hmm...agak m…

ABAH BERDEPAN SAAT KELAHIRAN KALI KEDUA

Papa Berdepan Saat Kelahiran Oleh: EDITORIAL PAMA
Tarikh: 7 Ogos 2012 Bagi papa, berhadapan dengan kelahiran anak kedua tentu lebih mudah berbanding dengan yang pertama sebab sudah ada pengalaman. Isteri pun tentu lebih bersedia kerana sudah tahu apa yang akan berlaku. Tapi, macam mana pula dengan anak sulung? Mereka langsung tidak tahu apa-apa dan pastinya akan memberontak jika ditinggalkan di rumah. Sekiranya ingin menjaga sendiri anak di rumah, bagaimana pula dengan isteri? Walaupun ini pengalaman kedua isteri, anda masih perlu berada di sisinya untuk memberikan sokongan kerana pengalaman melahirkan setiap anak berbeza. Bersama-sama ini ada panduan supaya anda mampu berhadapan dengan situasi seperti ini. TAMBAHAN DARI AKU : YG PERTAMA AKU LAHIRKAN ADAWIAH SECARA CEASER..BELAH PERUT..AMATLAH MENGERIKAN.UTK YG KEDUA NI..HARAP2 SUAMI LEH ADA DI SISI..TAKUT RASANYA KOT.HEHEHE..  Terhadap isteri: Semasa proses kelahiran, sokongan moral suami paling diperlukan. Jadi, anda mesti berada di sisi…

Majlis Berbuka Puasa 2012

SEBAHAGIAN DARIPADA INTAKE-22 YG BERADA SEKITAR KUALA LUMPUR,SELANGOR DAN PUTRAJAYA AKAN BERKUMPUL SEKALI LAGI,KALI NI DI BAYOU COFFEE HOUSE.ACARA INI DIJANGKA MENJADI ACARA TAHUNAN BERMULA TAHUN 2011 YANG PERTAMA KALI DIADAKAN DI RASAMAS..JADI KALI NI BERKUMPUL LAGI TAPI DGN AHLI YG BERTAMBAH LAGI.YALA..TAHUN LEPAS AKU DATANG SORG NGN BAWAK PERUT JA..TAPI KALI NI AKU BAWAK SUAMI N RABI'ATUL 'ADAWIAH LAK.ADA YG DAPAT MAI TAHUN LEPAS TAPI XMAI TAHUN NI DAN SEBALIKNYA..DIHARAPKAN MAJLIS INI BERJALAN DENGAN LANCAR INSYAALLAH.LEH BERBUAL LAGI.EHHEHEHE....

MAJLIS BERBUKA PUASA @ BAYOU COFFEE HOUSE KELAB KOMUNITI TAMAN TASIK CYBERJAYA PADA 11 OGOS 2012 BERSAMAAN 22 RAMADHAN 1433. TEMPAT BERKUMPUL : MASJID PUTRA,PUTRAJAYA.
1745 BERBARIS DAN AMEK STRENGTH
18OO TAYAR DAH BERGOLEK KE TEMPAT SASARAN.
ROUTE : TEMPAT MASING2 - MASJID PUTRA - BAYOU COFFE HOUSEBAYARAN : RM 35 PER HEAD - BAYAR MASA BARIS.HEHEHE..


NAMA YG TELAH SAHKAN KEHADIRAN ADALAH SEPERTI BERIKUT:
WAN BULUAZROLZULKYNANDY,ISTERI…

Kelemahan Pasangan Bukan Kelebihan Diri Kita

Sesabar manakah anda mendampingi pasangan? 10, 20 atau 30 tahun taat mengabdikan diri dengan setia? Beratus, beribu atau berjuta kali ditegur, dinasihati hingga dimaki? Sentiasa bersedia untuk disakiti, mendengar luahan hati pasangan yang mengatakan anda tidak berguna, sia-sia dan tidak berharga?

Sesabar manakah hati anda menelan kesilapan pasangan untuk kesejuta kalinya, semakin ditegur semakin tidak memahami kemahuan anda, jika didiamkan semakin menjadi-jadi. Jadi, bagaimana anda menghadapi kelemahan pasangan dengan jiwa yang tenang?

1 – Fokus kepada kelebihannya

Boleh jadi jika dihitung prestasi pasangan sehalus-halusnya tentang sikap yang baik dan buruk, mungkin hanya satu keburukan di antara seratus kebaikannya. Tapi sayang, kerana tidak mampu menahan marah, semua kelebihan pasangan tertutup dengan satu kesilapan sahaja.

Kalaulah suami sentiasa mengingati kebaikan isteri, tidaklah tergamak hati untuk memarahinya kerana gulai yang terlebihkurang masin sedangkan air matanya tidak pula …

Habaq Tak Awat??Jangan Nak Buat Loklaq..

Disebabkan aku ni dah berapa juta kali menguap dah kat ofis ni,jadi aku terpikiaq la nak menaip lak kt blog CACAMERBA ni...aku duk usyar2 blog Komando Kedai Kopi tu..Pak Den tu guna loghat N9..jadi terpkiaq lah oleh aku ni loghat yang aku gunakan ni...jadi aku nk cerita la asal usula ku n loghat2 yg aku gunakan la ni ngn sblm ni(amboi mcm byk lak loghat aku)..
Aku ni membesaq kat Labuan..dan seingat aku kan,aku mula2 tu membahasakan diri aku dulu mcm ala-ala Erra Fazira dalam cerita Mr.Cinderella...check la sendiri Erra Fazira cakap cmna..haa...camtula aku cakap..aku ingat lagi smpi la ni uncle aku (adiklelakimakaku) duk tegoq aku bila balik kg kt keningau..dia akan cakap bukan K*** itu utk ramai tapi saya...saaaya..itu utk sorg..dia kata cmtula..tp aku dah besa kan..jadi aku pun teruskan la guna cmtu...aku ingat g,akhir2 aku kt labuan sblm pindah dalam tak berapa hari tu..ada sorg budak mai dr kedah..klu tak silap aku nama dia zaidi.ckp punya pekat kedah..aku rasa cam pelek ja...sia…
Rasa cam nak tdoq ja.. berat mata ni memandang... berapa kali nguap dah..

KIAMAT PASTI DATANG

Kiamat pasti datang, masa dan saatnya, hanya Allah saja mengetahuinya. Bagaimanapun, tanda-tanda awal kiamat sudah berlaku tanpa kita sedari. Malah, Nabi Muhammad SAW sendiri banyak kali mengingatkan umatnya mengenai tanda dan kedatangan kiamat. 

Daripada Abu Hurairah, katanya Rasulullah SAW bersabda: Belum akan terjadinya kiamat sebelum banyak haraj. Bertanya sahabat: Apakah itu haraj ya Rasulullah?  Jawab Baginda: Pembunuhan!
Kes pembunuhan bukan lagi menjadi perkara luar biasa pada zaman ini. Malah, saban hari media memaparkan pelbagai kes pembunuhan. Justeru, seperti diramalkan Rasulullah SAW, kiamat semakin hampir dengan tanda yang berlaku. Tokoh agama, Datuk Hassan Din al Hafiz menjelaskan 16 tanda kecil kiamat sudah berlaku seperti yang diutarakan dalam kitab Udratul Nasihah Fi Asrar Assaat. 

Pertama, dunia mengalami kemelesetan ekonomi. Ini sudah terbukti ketika ini, banyak negara Eropah termasuk Greece, Sepanyol, Ireland dan Portugal masing-masing mencatatkan kemelesetan ekonom…
Kat ofis aku ni ha..punyala sejuk... sejuk..sejukkk... jadi mata pun berat... seb bek la mata ni nk guna.. klu dak,aku nk tutup mata yg tak digunakan (ayat suami aku)..

Gambaq FUTSAL

Agk lambat aku buh gmbq masa aku men futsal hari tu.heheheh...aku mtk suami aku yg amekkan gambaq dr cameraman tu..jd sbb masing2 cbuk..jadi baru dapat la ni la gmbq yg aku nanti2 ni.hehehehhe.....so,aku buh la cket2 kt cni.takleh buh suma...lmbat nk upload...heheheh..maleh aku nk tunggu lama2....









PROUD TO BE ROTU (LAGU YG SELALU AKU DAN DEPA NYANYI)

Tiba2 rasa nak post lirik2 lagu yg aku n skuad aku selalu nyanyi masa kami kadet......tak kira la masa bari spagi ka dalam hutan masa nk pewai ka...berlari beramai2 ramai kelilin UUM ka..menembak ka..mana2 la...sbb tang mana2 ja kami nyanyi sbb kalau diam ja kang jurulatih panggil...aku kenalkan kt pembaca la antara lagu2 yg kami selalu nyanyi...kalau nak suh demo nyanyi,kena bank in kt akaun aku minimum RM500 utk satu rangkap lagu....

LAGU PERTAMA:-

PALAPES UUM-WARISAN SEPANJANG ZAMAN


Bumi bertuah tanah tumpahnya darah Lahirlah insan nan waja Laksana kesatria rela berkorban jiwa Membela nusa dan bangsa

Taat setia Tuhan Raja dan negara Pegangan ikrar bersama Semangat tiada luntur pantang untuk undur Martabat bangsa Malaysia
Sentiasa memimpin matlamat penuh yakin Megah berdiri gagah berani Sedia berbakti untuk ibu pertiwi Perjuangan tiada terhenti
Kamilah warga pejuang masa depan Menyahut segala cabaran PALAPES UUM lambang kebanggaan Warisan sepanjang zaman

LAGU KEDUA ADALAH LAGU HIJAU KUNING..LAGU INI S…