Pages

Wednesday, 1 August 2012

Pengalaman Temuduga nak jadi ASKAR ngn POLIS!!!

Nak share pengalaman interview ni..Secara rasminya aku pnh 3x interview dlm usaha nak cari kerja.yang pertama selepas SPM,yg kedua selepas STPM,yg ke3 lepas tamat study kt uum.aku tak minat nk bercerita yg ke3 tu..aku nak cerita pengalaman yg pertama dan kedua.

Pas SPM,abah aku cadangkan kat aku p interview pengambilan askar wanita!!!!..aku pi weh...ingat aku tak p ka????Punyala ramai hari tu..interview kt sek badlishah,kulim.mmg selalu kt ctu.aku tak sure apa share ATM ngn sekolah tu.ehehhehehe...Saringan pertama dia,dia tanya,"sapa yg tak kredit BM,sila keluar drpd dewan"...Dalam hati aku,aku ckpla "Mana da orang tak kredit BM"...Rupanya,sangkaan aku meleset..belambak dah orang keluaq..terkejutnya aku masa tu..aku tak ingat g soalan apa lg depa tny tp mmg orang makin cket la dlm dewan tu (ecceli aku tak berapa ingat dewan ka ekelas ka hapaa)...

Pastu,check fizikal..masuk la dalam bilik tu (kelas ka apaa lagi sekali aku tak sure)...dia check tgok kita ni betoi2 perempuan ka dak..ehehhe..pastu dia tnya la kalu nak tnya...parut ni kenapa.yg bestnya,orang sebelah aku kena tnya.."Kaki hang ni mcm selalu krem ja?" .dia tgok kt belakang pelipat kaki tu...Budak tu pun jawabla mmg selalu krem....aku pun tak sure pa sign yg menunjukkan kita sellalu krem.

Sepatutnya aku ni tak lepas awai lg masa part timbang berat...BMI aku tak cukup.time tu aku kerepeng sgt nk dibandingkan ngn tinggi aku.tp abah aku slow talk depa lepas gak aku.hahahahahhaha....pastu last skali tulis karangan.aku tak ingat karangan apa aku tulih...tp kesimpulannya aku tak dapat la panggilan seterusnya.ehehhehehehehehhe...tak layak..aku rasa sbb BMI aku tak cukup.ehhehehehehe...

Tapi masa aku nk masuk PALAPES UUM pun,BMI aku tak cukup..aku ingat gi aku ckp ngn Staf mohd noor yg berat aku tak cukup,takpa ka?.masa tu kat dewan MAS masa daftar nk join tu.Dia kata takpa..berat boleh naik nnt.hahahaha....agknya tu berkat doa dia la tu...la ni berat aku naik dah..masa kadet tu tak naik la..tp dah stat keja ni ha.haduhaipun..maleh aku nak cakap..

BUDAK HITAM LAGI KURUS..MASA NI LA..
Interview kedua adalah masa nak keja jadi inspektor polis...aku p masa pas STPM..guna STPM tu la..aku p KL ngn abah aku jgak..samapi pintu pagaq (ecceli aku tak ingat kt mana aku interview tu.)ehhehe....abah aku kena tinggai aku sorg bwak beg tu masuk kem tu...punya la tekejut..aku mana penah sorg2...tp aku gagahkan jugakla hati aku ni walaupun takut n cuak nak mampos dah masa tu..Pengambilan kali ni utk perempuan ja..Sesi utara..suma dr utara berkumpul la hari tu..kami dibagi bilik.seingat aku,aku dapat bilik ngn seorang India jugak datang dr Kulim.

Dia bg arahan petang turun ke dewan sekian sekian..pakai kt dlm pakaian inner (singlet n suaq fit tu)..dalam dewan tu suma perempuan pakai cmtu ja la...mula2 ja aku pakai baju kurung bertudung siap.dh bila kena bukak tgai inner ja..tara nak tgu turn tu,aku ngn selambe ja buat tudung ru simut badan aku..dewan tu punya la sejuk nak mampos...dalam tu adalah saringan pertama nak check fizikal.dia check la berat,tinggi,cara kawad,fitness serba cket..macam2 ragam la aku tgok n aku yg aku duk kt kerusi sambil tubuh berbalut ngn tudung tu,duk kukikkukik gelak kat orang.mmg lwak..n dh kejadian aku ni suka gelak lak..hmm..tak dapaek nk nolong la...dr pengamatan aku jugak,polis ni dia bukan nak amek polis yg badan macam model pun.kalau leh dia nak amek yg badan tu 'sedap' dan tegap..cam badan aku (Masa tu la)..dia tgok hujung mata ja..sbb da sorg kak tu..depa bekenan sungguh ngn btk bdn dia (Lebih kurg cm btk bdn aku la ni la.hahahahaha..).tp syg masa tu kak tu tgh studi g kt u mana tah..so,depa suh dia habiskan studi dulu pastu baru mtk balik..myb la ni dah jd polis kot..

Depa suh kawad,,depa takmo yg bila berjalan tu,lutu belaga lutut,,maksud aku yg tepi tu ha,,tak belaga..peha pun tak belaga...supaya nnt kawad,tak melecet.tu yg depa kata la...depa tgok tgn tu elok ka dak...cam nk cari model gk la cara jalan nk yg segak berjalan..yg terbongkok bongkok ka,senget2 ka dia takmo la...tp bukan yg jalan cam model sgt la...jalan cm model tu tekepit kepit...cam pa tah...pastu dia suh lompat lompat kt kusi tu,lari patah balik.cm buat ujian UKA jugakla...cuma yg lepas utk saringan kali ni baru la kena lari 2.4km utk esok pagi lak...jadi aku lepas la tahap ni...essoknya suh lari 2,4km..gilanya..masa tu aku tak terbayang pun jauh mana 2.4km tu..aku tak pnh berlari sebelum ni....Ya Allah..baru start lari ja aku dah letih dah.hahahahahahaha...dia kata sapa yg lewat dari masa berapa tah..direjek la...setelah puas aku berjalan tgok2 kelilin kem sejauh 2.4km,aku lepas la jugak masa tu.Masa jd kadet dulu,tiap-tiap petang lari pusing taman rusa,golf (jarak 2.4km) ...kira cam MAKANAN AKU LA 2.4km..ahhahahahah....tipu ja..aku besa2 ja masa kadet...leh la setakat nk jadi tukang nyanyi masa lari ramai2..masa jalan2 dalam hutan,masa berakit..leh la nyanyi cket2..kasi gamat n riuh keadaan..ahhahahahah....

Pastu,dah siap lari,rehat..depa suh kami yg lepas tu pakai formal utk amek exam apa tah..dah tak berapa ingat..tp yg pasti soalan2 dia mcm nk uji tahap ketelusan kejujuran dedikasi kita mcm2 lagi la nilai2 moral yg baik2 tu...sebelum tu,ada la sorg pakcik tu pekenalkan diri dia..dia kata mesti kami semua kenal dia sbb dia besa kuaq tv dlm apa ya cerita polis masa tu...360 ka..apa ntah aku taktau la...aku angguk ja la..tp sebenaqnya haram aku tak kenai pun pakcik kt depan tu..dia kata dia pegwai narkotik tak silap aku.so,cerita hal dadah,dia ada la...sorila pakcik masa tu aku cbuk keja kilang cari duit 12 jam tau..so,xdak masa aku nk tgok tv...ehheheheheheh.....

Dia cakap,sapa yg lepas ujian ni,akan dipanggil utk temuduga secara lisan ka camna tah kt alor star lak..aku takdak la mengharap apa2 pun..Jadi,aku pun teruskan hidup masuk UUM n Join PALAPES UUM. Tiba2 1 hari abah aku tepon,kata surat panggil aku lapor utk interview sesi seterusnya kt alor star.tp aku ckp la kat abah aku.aku takmo p sbb aku baru ja angkat sumpah jadi PEGAWAI KADET WANITA DALAM PALAPES DARAT..hehehehehe...aku dh lepaskan peluang jd polis di situ.heheheheheheheh..takpala...Allah dah letak suh aku keja kat JABATAN PERANGKAAN  ni ha...
Post a Comment