Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2012

Bunga Mentol

Tengahari tadi kan waktu rehat panjang? Huyoo..aku mulakan ayat dengan pertanyaan.(Lantaklah) Pastu aku pun cuba lagi mengkreatifkan diriku sendiri. Aku tingat aku da mentol tak guna kat rumah. Jadi,aku buat la sesuatu. Bunga TISU dan mentol Tengokla kat bawah.

"
"
"
"
"
"
"
"
"
"









Tutorial Bunga Kertas

Sapa suka tgok bunga.. Bunga memang cantik. AKu rasa dulu masa aku muda sangat,aku tak suka bunga. hahahah....sebab aku rasa cam 'perempuan' sangat. La ni,aku suka lak cket2.hehehehehe.... Hari tu dah try buat bunga tampal kat cermin muka.KLIK SINI. Ni aku bagi lagi tuto buat bunga guna kertas. Lagi senang.SENANG SGT la..
KLIK JA KAT GAMBAQ NI.

Kek Coklat Kukus

Semalam aku buat kek coklat.
Kek tu sebenaqnya mak ndak aku yg ajaq.
Aku takleh nk share gambaq sbb tak sempat nak amek gambaq.
Tapi aku leh share resepinya.

Tepung gandum - 2 cawan
Serbuk koko - 1 cawan
Baking powder - 1 sudu
Soda bicarbonate - 2 sudu

Suma kat atas ni diayak semau-maunya.

Pastu campuq la dalam tempat nak adun tu dengan bahan kat bawah ni.

Gula - 2 cawan
teloq - 3 bijik
ayaq panas  - 1 cawan
minyak - 1 cawan
esen vanila

Pastu kacau la ikut suka hati hangpa.Seelok-eloknya biaqla 1 arah ja.

Pastu kukus la.Dah nama Post ni Kek Coklat KUKUS.
Bukan KEK COKLAT BAKAQ ka GORENG ka.
Hehehehe...jangan marah.


Tutorial Buat Reben Hadiah

*Sila klik kt gmbq Cam senang jugak. Sumanya yg senang2 ja aku share kat cni. yg tak share tu maknanya tak senang la.. sapa lagi nk aku share benda? leh aku shaekan kat cni. bgtau ja kat ruangan komen kt bawah tu ha..

Life IS A Ride

NANTI nak try buat ni la. Kat umah aku ada menatey bulat tu. Dah lama duk dalam kotak aku tak guna. ehheeheheeh..NANTI.

Rainbow Cake

Buat KEK ni pun cam SENANG ja.
Jom try..
Hehehehehe....

Baby Bip

Cam best lak kalau tgok Wiya pakai BIP. Ni da tuto buat BIP. Mesti comey kalau wiya pakai. hehehehe.. KLIK KAT GAMBAQ WIYA UTK KE TUTO TERSEBUT.

Tutorial Buat Label Sendiri

Jom try nak? Cam orait ja? Aku buat post ni utk tatapan semua n sbg ingatan utk aku. Takyah susah2 aku nk cari. hehehehe..
Ha..nak cari transfer paper leh beli kt cik kak ni...

I LOVE YOU YOU LOVE ME WE ARE HAPPY FAMILY WITH THE GREAT BIG HUG AND THE KISS FROM ME TO YOU WON'T YOU SAY YOU LOVE ME TOO
I LOVE YOU YOU LOVE ME WE ARE BEST FRIEND LIKE FRIEND SHOULD BE WITH GREAT BIG HUG AND THE KISS FROM ME TO YOU WON'T YOU SAY YOU LOVE ME TOO

Guna Timun Pun Leh Cantik

Timun atau Cucumis Sativus banyak kebaikannya tambah2 unutk kecantikan luaran ni..
" " Mata yg letih tak bermaya,leh la letak timun kt mata tu ha..byk SPA buat cmtu kan? aku pun penah buat.SEKALI JA.masa tgh meroyan kunun nk melawa masa sem 2.hahaahhaa..
" " Timun leh gak menenangkan dan melembutkan kulit.CAMNA? Kupas kulit timun,pastu blendkan ngn putih telur pastu sapu la kt muka tu ha. biaq sampai kering.pastu cuci la.TELOQ??Aku geli la.
" " Leh jugak perah timun tu sampai kuaq jusnya pastu sapula kat muka tu. Leh serikan muka.takyahla guna produk mahal dah.tapi kena konsisten la.
" " Jus timun tu leh jugak repair kulit yg tak sekata.sapu kat muka biaq 15 minit pastu basuh la.

"
" HAAAA...timun ni sgt2 la sesuai la utk KADET2 PALAPES ni. kan kulit kita,eh..kita??kulit depa senang terbakaq kalau dh hang berdiri tgh panas dr pg smpi petangkan, timun leh 'sejukkan' dan kurangkan la balaq kat muka hang tu ha..

"
" HAA…

Kad Hari Jadi Utk Suami Tercinta,Tersayang

19 September 2012 adalah hari jadi suami aku. Aku ni mula la memikir nak buat apa kat dia. Takdakla aku pkiaq nk buat besday party ka apa ka. Aku nak bg yg simple2 ja tapi ikhlas dari hati aku yg best ni. hahahahaha.. Aku plan nak bg kad yg dibuat oleh tangan aku yg halus mulus ni. hahahahaah sekali lagi.. Aku pun mulala men'gugel' nk cari contoh kad. Pastu aku pun beli la bahan tapi ada yg bahan yg mmg ada kat umah. Ada gak yang aku 'pow' kat kawan2 aku kat ofis.
Kad ni siap minggu lepas lagi.
aku buat dalam masa 2 jam lebih la (masa rehat hari jumaat)
Bila dah siap aku tak bg by hand.
Aku postkan kad ni.
Jadi dia dah baca la pagi tadi.
Kenapa pagi td?
Kad tu dah smpi dah semalam,tapi tuan punya kad tu ada dgn isteri tercinta kat cni.
jadi,semalam dia balik umah dia,baru la dia tgok.ehhehe..
Takyah la aku cerita pa reaksi dia.hahaha..


"

"

"

"


" " " " Memikir nak buat apa lak utk besday Wiya setahun nanti. Sbb pada pendapat aku d…

Kerabunanku Terserlah..

Bila aku dah masuk keja bulan Julai 2009 kat Jabatan Perangkaan Malaysia, Aku da tabiat tengok jam dinding kt depan nun kt meja admin nun.. Aku berdiri ja,mata terus nk tengok jam kt ctu..pukul berapa dah jadi be'at (tabiat) dah. tapi kira2 6 7 bulan keja ctu,aku perasan aku dah tak berapa nak nampak jarum jam tu.. jam tu still nampak la... cuma mmg blur jugakla bila tgok benda kecik2 kt jauh2 tu... tapi bila mengandung,kejadian tu makin menjadi-jadi..aku dah makin tak nampak.. rabun teruk dah la.. dan masa tu,aku p kedai check nk konfemkan la masalah kerabunan yg menghantui  dan memang sah kerabunanku makin terukla.. tp pekedai tu kata kemungkinan sbb aku mengandung kot n kemungkinan akan setel pas aku bersalin. tapi sekarang ni...wiya dah 9 bulan.. kerabunan aku makin terserlah.. sampai orang dari jauh jangan harap la aku nampak tu sapa... aku leh la nampak mungkin orang senyum ka apa ka.. tapi aku takleh teka sapa yg senyum tu.. bila dah smpi dekat baru aku perasan padahal tad…

Masuk Asrama??Sekolah Harian??

Terdengaq depa2 sembang kat ofis ni..
cita pasai anak baru pas amek UPSR..
kemana hala tuju pasni..
duk asrama ka,sambung ke sekolah harian??
ada yg ckp anak nk masuk asrama..ada yg ckp nak anak sekolah harian biasa.
ada satu pendapat ni yg aku rasa aku setuju lak..hehehehe..
dia berpendapat baik anak dia sekolah harian sbb dia kata time ni la nk ada masa ngn dia pun..
anak2 akan membesar..nanti masuk universiti..pastu keja..pastu kawen..kita akan hilang anak kita pelan-pelan...lagipun,kat umah pun kita dah sediakan keperluan dia lebih drpd bila dia ada luaq umah..segala lengkap dah..jadi time depa kecik2 ni la kita kena pastikan kalau boleh depa berada dgn kita sblm kita kehilagan depa nanti... aku rasa setuju lak..macam kita la ni la..dah masuk u,dak keja,terpaksa tinggal berjauhan dgn mak ayah..

Takmo la komen lebih2..rasa sedih lak tiba2...

Askar Takdak Keja???

Baca lagi skali entry KOMANDOKEDAIKOPI ..
Baca komen ada sorg ni komen dia menarik perhatian aku..
As'kum semua.... Biasanye sy cukup 'cool' bl baca entri dlm blog ni...tp bl ada org kata 'soja x keje' sy naik hot...udah le mata sakit tengok skrin bulat tiap hari...depa ingat ms perang je askar ni ada keje..Depa mlm membuta kita terbeliak anak mata tengok kat mana ada pencerobohan...Isteri bersalin x sempat temankan, anak lahir x dpt diazankan, anak daftar msk sekolah x dapat temankan, saudara mara meninggal x dpt ziarah dan mcm2 perkara yg org biasa blh lakukan kita x dapat lakukan...sbb ops le nun jauh dr org..bkn ops kt bandar mcm depa yg blh nampak...bl nampak ada keje, kalu x nampak xde keje...Tp aku bersyukur...Selamat bertugas utk semua Warga TDM, TUDM, TLDM, PDRM, JBPM dll...HANYA YG TERLIBAT SHJ YG TAHU.... - YOBKUALE

Lagi-lagi Adawiah.

Sambutan Majlis Hari Raya Bahagian Perangkaan Akaun Negara 2012

Tempat : Bilik Tanjung, Wisma Minlon Tarikh  : 10 September 2012 Masa : 12.00 tghari
Majlis berlangsung dgn meriahnya. tak banyak nk cakap. Tp byk gambaq nak letak cni. Selamat mengusyar... Boleh pilih mana yg berkenan. tapi make sure yg single lagi la na? ehehehe..ada yg stil single but not available. hehehehhe.....
Sorila na kalau ada yg jd gatal2 ka bila tgok hampir semua gambaq kt bawah ni ada nya aku.
hgehehehehehhehe...