Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2012

Kita Bukan Seorang.

Assalamu'alaikum
Dalam hidup ini, kita akan melalui macam-macam keadaan. *Susah atau senang* ..Terpulang kita nak lalui macamana. Nak selesaikan ikut cara macamana. Ada yg berjaya laluinya tak kira la susah atau senang. Yala..jangan ingat time susah ja kita kena hadapi dengan baik supaya keadaan tak jadi teruk. Time kita senang pun kita kena lalui dengan baik dan pertimbangan yang baik supaya takkan jadi yg buruk. Penah dengaq dak orang kata "Hidup ibarat roda.Sat kita kat atas, sat kita kat bawah".



Ada orang dia suka sangat bila dia dalam keadaan senang atau pun selesa. Dia rasa tenang, selamat, tak kurang jugak rasa hebat (comfort zone) sampai dia takmau atau tak berani dah nk ubah atau ejas walau sedikit pun kedudukan tu bimbang hidup akan berubah jd dahsyat atau teruk.Ada orang,dia biasa susah.sampaikan dia dah tak buat apa-apa dah bila susah. Let it be dia kata. Dia kata nanti ok la tu. Dia punya selamber tu sampai orang keliling pun rasa takut.





Tapi aku nak cakap …

Masyitah Mohd Akan Bersalin!!!!!!

Tadi aku terima mesej dari kawan aku,Masyitah Mohd. Bagitau kata dia on the way ke hospital untuk bersalin anak sulung dia. Aku baca mesej tu, rasa seronok,risau, bercampur-campur. Tingat pengalaman aku masa nak lahirkan Adawiah aku. Baca sini. Banyak lagi la aku cerita selain kat link tu..Tengok ja kat arkib blog. Bawaaaaahhhhhhhh sekali.Start 2012 bulan Februari.
Sampai la ni tak lupa la saat2 dan detik2 kejadian.Sampai ke tarikh last aku makan durian pun aku ingat. Sebab berkait. Hehehehe...Yala..aku pulun makan durian sbb nk bg cepat bersalin.Da baca mana tah, kata kalau makan durian di awal kehamilan leh menyebabkan keguguran.So,aku berpendapat (pendapat paling ngokngek in the world),kalau makan durian bila dah sarat2 ni (tgu hari ni) kemungkinan akan cepat la proses nak bersalin.So,aku pun buat mcam tu la.dan bgtau kat Masyitah gak aku buat cmtu.Dan...secara kebetulan, itulah yg jadi sekali lagi.hahahahahhaha...
Semalam baru chat ngn dia n dia cakap baby mungkin nak tunggu Abi …

Update Segmen Maera

Bloglist Baru

Assalamu'alaikum dan selamat pagi semua!!...Pagi ni aku nak update aku.Nak bgtau yang aku dah tambah 1 Blog List lagi.Yg tersenarai dalam bloglist ni adalah blogger yg join Segmen Maera Ismail hari tu.Tarikh tutup penyertaan dah tamat semalam.
Aku pun join la dan ni link aku.
Orait..Hari ni aku betul2 harap lebih baik drpd semalam..semalam ...semalam..dan semalam semalam yang lepas..ehhehehehe.....

JEJAK KAKI KU DI BLOG MU

Assalamu'alaikum semua (setelah diperati,aku tak pernah mulakan dengan salam dalam blog aku ni,sangat rasa bersalah). Hari ni aku sangat2 sibuk sampai tak sempat nak check balik kunjungan kawan2 blogger lain.Ok, dipendekkan cerita,aku punya sedikit masa sekarang (11:35 AM).
Aku join segmen dekat blog MAERA ISMAIL. Seperti dalam blog aku yg satu lagi tu, kat sini aku juga akan letakkan link semua blogger yg join segmen tersebut. JEJAK KAKI KU DI BLOG MU.


1)http://www.maeraismail.com/
2) http://indahsutera0605.blogspot.com/
3) http://dia-honey.blogspot.com/
4)http://ciksiputmanis.blogspot.com/
5) http://lamanprincess.blogspot.com/
6) http://wifecombat.blogspot.com/ 
7) http://2octobersecret.blogspot.com/
8)http://mrsdhya.blogspot.com/
9) http://www.nieyxzha.com/
10) http://creamyshuga.blogspot.com/
11)http://juneaina.blogspot.com/
Kat sini, tak banyak aku nak share cuma aku nk cakap yang aku sangat menghargai follower aku, tapi kadang2 tu,aku jadi frust bila ada yg follow, tp bila aku nk ceki…

Resam Rumah Tangga 1

Ragam rumah tangga ni ada macam-macam.Lebih daripada 1001.LEBIH.Kita leh dengaq sama ada cerita tu yg seronok ka yg tak seronok ka daripada cerita dari mulut ke mulut yang belum tentu betul, leh dengaq sendiri daripada tuan punya badan (samada kita ni jenis nyebok atau tiba2 kawan2 tu nak luah sbb rasa xdak tempat nak luah atau sgt excited nk share ngn kawan2), baca kat majalah (macam artis) ataupun kt surat khabaq yg banyak cerita masalah2 minta pendapat ustaz,kaunselor dsb.

SAYA dan isteri baru saja enam bulan melangsungkan perkahwinan. Namun, dalam usia perkahwinan yang singkat ini, kami sering bergaduh. Selalunya isteri membebel dan meradang hanya disebabkan perkara remeh.
Tindakannya seolah-olah tidak matang dan tidak bersabar dalam sesuatu perkara.
Sudah puas saya menasihati isteri, namun semuanya berakhir dengan pertengkaran. Tidak dinafikan, isteri memegang jawatan yang lebih tinggi daripada saya.  Saya runsing memikirkan hal ini dan pelbagai usaha sudah saya lakukan termasuk …

GiveAway Contest Gila Buasir Otak: Entry Kegemaran

Satu : Aku dah Follow blog tersebut. BUASIR OTAK
Dua : Gambar header & Link to the entry (DONE)....

Tiga : Ni yg masalah cket..ada banyak entry dia yg aku suka. (tapi saat aku taip ni,aku dah ada pilihan hati setelah dipikiaq setiap entry yg bg impak kat akal fikiran aku)

Aku suka entry kt bawah ni 

Pasaipa aku suka,sebab nya,sebelum entry ni, dia ada post entry yg selalu aku baca kat mana blogger lain yg nyata buat aku ada sikit kicik punya hati.sikit ja sikit r tarak banyak.Ni,klik utk ke entry tu.So,bila dia post entry tersebut,aku rasa lega walaupun aku sedaq la suma tu,tp rasa lega sbb dia bekap (backup) balik dan mungkin secara tak langsung akan menyedarkan kepada yang tak sedaq.
Ok..last.cakap banyak pun tak guna lagipun Noob suh tulis ayat pendek ja.Nyata aku dah taip 1 perenggan.
Orait.Bai.


Gelagat Adawiah

Gambaq ni diambil masa aku bawak Wiya ke ofis. 2 hari jugakla. pengasuh wiya tak sihat,so,aku xdak pilihan selain bawak Wiya mai keja. Kat ofis aku ni memang sejuk. hari first dia kat ofis,terus kena sesema. tapi oraitla dia.Sekurang2nya dia penah mai ofis.ehehhe

Gambaq ni aku amek masa aku p amek adik aku kat Sogo. Aku malas nak cerita kenapa kat Sogo, dan bt pa aku amek adik aku. Tak penting.



beli stroller kecik ni,tp tak beli la anak patung sbb wiya dah banyak patung kt umah. benda ni tak la berat,utk wiya yg nak bertatih ni,takla sesuai sgt. so,nk bg berat,aku beli tisu basah ni buh dalam tu,bg berat.. dia pun tolak dalam sogo tu.hahahaha...

Budak bertuah men remote.

Dah Masuk 2 Tahun Aku Kahwin!!!

20 November 2012 kan hari ni?? Makanya,genapla dua tahun usia perkahwinan aku ngn suami aku yg direkemenkan oleh orang tua. Dalam 2 tahun ni, aku ngn suami dah dapat Rabi'atul 'adawiah..heheheh... Namun SKT tahun ni jugak tak berjaya dicapai jugak. Ada lagi target yg tak dapat dipenuhi iaitu TINGGAL BERSAMA. Tak kesah la aku ke Bentong atau suami ke sini. Tapi takpala. Aku pun makin kuat dan berdikari dah ni. Hehehehehhe....... Hangpa ingat senang ka nak jaga diri sendiri ngn anak sorang2 ha??? Tapi takpa,demi keluarga,aku harus kuat. Semoga perkahwinan aku ni kekal bahagia hingga ke syurga.Amin.



Pemeriksaan Kesihatan Tulang

Hari tu aku p jalan2 kat Sogo. Sebenaqnya p amek adik aku nani. Tgh jalan2,jumpa la orang duk buat check2 ni. Aku pun join la sekali. Malas nak cerita banyak la. Aku buh gambaq dulu.





untuk mengetahui maklumat lebih lanjut,sila ke sini. Dan untuk magetahui kat mana depa buat pemeriksaan tulang lagi,buleh la KLIK KAT SINI

IN SHAA ALLAH. NOT INSHAALLAH.

Jom kita share ni ramai2... IN SHAA ALLAH ( IF ALLAH WILLS)
NOT 
INSHAALLAH (CREATE ALLAH)

1 Muharram 1434H

Wah..dah lama aku tak update Cacamerba ni. Lama lah sangat... Hari ni 1 Muharram 1434H bersamaan dengan 15 November 2012. Selamat menyambut Maal Hijrah semua. Semalam kita dah baca Doa Akhir dan Awal Tahun. Semoga Allah melindungi kita daripada godaan dan tipu daya syaitan.
Tingat dulu zaman sekolah,asal 1 Muharram ja,ada la buat nasyid..
1 Muharram detik permulaan perkiraan tahun Islam Hijrah Penghijrahan Nabi dan umat Islam Dari Kota Mekah ke Kota Madinah.......
Nak tau cerita Penghijrahan Rasullulah S.A.W. dan umat Islam, KLIK SINI.

Ilmu Penunduk Suami (Sapa Nak?)

Mister Linky's Magical Widget.

Aku tengok kat blog kawan aku ni. So,aku rasa cam nak jugak. Puas aku godek dan jumpa n jadi!. Hahahhahaha.. Jangan marah ha Kak Suzaina!!.. Nanti marah kena jual.ehehhe...
saya takleh la lawan kat su punya.. dah beratus.. saya yang ke300 lak tu.hehehe..


Tips Blogging: Jangan Jadi Follower Yang Rugi

Aku nak share ni kepada kawan2 aku yg nak follow blog.
tak kira la blog aku ka..blog sapa2 ka..
Terlebih dahulu aku nak ucap terima kasih sbb follow blog aku.
tapi tu la..bila aku nk terjah balik blog depa,FAILED.
Dah takdak link nk masuk balik.
So,aku nak shae kt cni yg aku amek kt blog ni.KLIK.
Aku Copy dan Paste kat cni..

Follower yang rugi maksud aku adalah follow yang rajin follow blog orang. Tapi, bila kita klik thumbnail gambar dia, tiada maklumat pasal blog dia. Sangat rugi di situ.

Contohnya macam ni:


Aku selalu jugak usha blog sape yang follow aku. Tapi bila dia tak on display blog dia. Aku tak dapat la nak terjah balik blog dia. Rugi, rugi..

Follower yang bijak adalah macam ni..



Display blog on, lebih memudahkan orang nak jenguk balik blog kita. Nice..=)


Tutorial on link blog pada profile follower

1. Mula-mula pergi kat dashboard blogger korang. Pastu klik pada "Edit Profile"



2. Tick blog mana yang korang nak ianya muncul pada profile follower korang. Pastu klik "Save Sett…

Gambaq-gambaq Kadet Yg Best (Part 6)

Ni cerita pasai penyamaran.
Gambaq2 ni masa aku junior. Baru belajaq nak contiang-contiang muka n 'menyepahkan diri' dengan daun2 kt hutan nun.. Huh...gambaq lama ni.. terpikiaq lak..kenapala dulu aku xdak blog.. kalau dak,mesti aku update blog aku pasai latihan dan aktiviti latihan aku. Ni duk mencari lagi gambaq dulu-dulu time training.

KLIK SINI UTK PART 1-5






Bersepah-sepah aku tengok contiang camouflage kt muka.
Ingat lawa ka.. hahahahahhaha....eh..tpi dia da sun block tau..aku tak ingat SPF berapa....15 kot.. daun2 tu....setakat cucuk ja keliling badan.hahahahahahha....cukup bg bersepah ja.hahahahaha... sekarang ni nak buat g dak cmtu? hehehehee...

Share ni mana-mana ja.Kamu Wanita,Wajib Baca!

Assalamualaikum Cik/Puan,

Sebagai makluman, panduan dan tindakan selanjutnya.

SYMP,
Suraya Ahmad.

AKU NAK SHARE NI JUGAK SEBAGAI PERINGATAN KEPADA AKU SENDIRI,ADIK-ADIK AKU,MAK MAK AKU,SUMA LA YG 'BERDARAH' DGN AKU DAN SUMA WANITA DI DUNIA YG PAHAM BAHASA MELAYU NI.




13 Perkara yang perlu dijaga oleh wanita.

1. Bulu kening – Menurut Bukhari, Rasullulah melaknat perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening.(Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.)

2. Kaki dan semacam hantu loceng – Dan janganlah mereka (perempuan) membentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyik
an – (Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31.) Keterangan : Menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng…sama juga seperti pelacur dizaman jahiliyah ….

3. Wangian – Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mere…

Gambaq-gambaq Kadet Yg Best (Part 5)

Perggghhhhh...memang menggamit memori la kalau tengok balik folder gambaq masa kadet dulu. Rindu sangat2 zaman tu. Rindu sangat2 semangat hidup masa tu. Bukan maksudnya la ni tak bersemangat. Sekarang pun bersemangat,tapi dulu,semangat lain macam sikit. Yala..kalau dulu,setakat conteng muka,bau busuk,luka sikit2,hitam legam,kena tibai,lempang,takdak hal la.. tapi la ni kalau kena camtu lagi...ai berpikir dua tiga kali la jugekkk...... Serius wei..PALAPES UUM WARISAN SEPANJANG ZAMAN la baq hanggggg..... Gambaq2 kat bawah ni adalah gambaq masa persiapan nak menjalani LATIHAN GEGAR UTARA. Aku takleh nak bagi detail sbb aku xtau detail bila, siapa yg join tapi yg pasti,ada 3 universiti rasanya yg terlibat,MUNGKIN UITM (tak pasti yg mana), UNIMAP dan semestinya UUM. Setakat yg aku tengok kt gmbq2 tu,kami tgh buat persiapan utk SERANGAN. Ohh..kami dah peringkat SENIOR masa ni na? Masa ni,aku Ketua Seksyen rasanya... Sorila..tak ingat sangatla cerita dengan lebih terperinci.hehehehe... Kat cni,aku mintak …