Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2012

Ulat tiket penipu.Aku dah Kena.

Hari Jumaat (28.12.12),aku balik kampung nek bas.DalaM perancangan nak naik baS Plusliner (cam biasa la). Sampai ja Plaza Rakyat,aku tala terus ke kaunter tiket,malangnya,tiket bas dah habis utk waktu yg aku nak. Dan aku takmo la sampai kampung malam2 memandangkan aku sorang2..

Aku pun pkiaq nak cari bas lain. Nek kt tgkt atas, ada laki Tu tanya aku,nk p mna.aku pun ckp la.dia pun bawak aku p kaunter ERAMESRA.Aku bayaq tiket,RM 35.00. Aku terima tiket Tu dan aku tgok harga tiket kt ctu RM 33.00.Aku tak tanya lak pasaipa.NGOKNGEK DAH AKU DISITU.

Orang kt kaunter Tu suh tunggu ctu sampai ada orang bawak kami p kt bas.Sampai masa ada seorang laki kutip tiket bas dan bawak kami kt tempat bas tunggu (eh,silap.sebenaqnya aku yg tgu bas). Bas mai lewat setengah jam.

Masa tunggu bas mai,sempat gak aku usyar2 keliling.. Rupanya ada no bas yg bawak motor ke destinasi kan? Berapa caj yg dikenakan ha?Lagi satu yg buat aku terpikiaq,kenapa ada bas yg kena amek penumpang kt luaq? Bukan macam bas Pl…

Kegilaan menjahit yang menggila-gila

Assalamu'alaikum dan salam sejahtera..
Masa aku menaip ni,aku dalam bas nak balik kg jumpa mama abah adik2 dan yg paaaaaling dirindui anak aku,adawiah.
So,isi masa sementara aku nk lena satgi,aku nk share la cerita pasai aktiviti kegemaran aku la ni.
La ni kan,aku suka menjahit.Setakat ni,aku dah jahit langsir rumah aku,tudung,baju Wiya dan sekarang ni,aku tgh nk siapkan baju jubah aku.lama gak nk Bt Tu sbb aku buat cket2..
Seronok menjahit ni.Masa buat Tu aku tak pkiaq apa dah kecuali cmna nak jahit. Ya la..aku main hentam ja jahit.tak pernah p belajaq Kat mana2 pun.aku buat trial n error.masa aku jahit jubah Tu,aku tingat lak,masa aku form 3 belajaq yg lukis2 kotak Dr sisi,depan,atas,bawah,cmtu gak la masa aku menggunting dan menjahit kain,kena pkiaq kalau jahit kot ni,dia jadi cmna.kalau jahit kot Tu,jadi cmna.
Jadi,cmna yg kata masa menjahit dh tak pkiaq apa dah Tu?yala..mana pkiaq benda lain kecuali fokus nk menjahit ja...cm solat la..kita tak pkiaq dh hal2 dunia ni kecuali kita n…

Doa Rasulullah SAW Buat Muslimin

Jom kita sama2 hafal doa ni.....

ADA sebuah doa yang biasa dibaca oleh Nabi SAW dan jika direnung dan dihayati secara mendalam, ternyata sangat mencakupi pelbagai permohonan.

Daripada Abu Musa al-Asyaari ra, Rasulullah berdoa: Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kebodohanku, dan perbuatanku yang berlebihan dalam urusanku, serta ampunilah kesalahanku yang Engkau lebih mengetahui daripadaku. Ya Allah, ampunilah kesalahanku, kemalasanku, kesengajaanku, kebodohanku, gelak tawaku yang semua itu ada pada diriku. Ya Allah, ampunilah aku atas dosa yang telah berlalu, dosa yang mendatang, dosa yang aku samarkan dan dosa yang aku perbuat dengan terang-terangan, Engkaulah yang mendahulukan dan Engkaulah yang mengakhirkan, serta Engkau Maha Berkuasa atas segala sesuatu. (riwayat Bukhari)

Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Bicara_Agama/20121220/ba_01/Doa-Rasulullah-buat-Muslimin#ixzz2GDdMispx
© Utusan Melayu (M) Bhd

Cara Nak Mula Tutup Dan Jaga Aurat

Jom kita praktikkan...In Sha Allah...aurat kita terjaga...











Adawiah Dah Setahun!

14 Dec 2012 lepas,Rabi'atul 'Adawiah aku genap setahun.Cepat masa berlalu.So,aku pun buat la mjlis kecik-kecik ja kat kampung pada 15 Dec 2012...

Aku sebagai mama dia berharap,takdak lain,semoga Adawiah aku jadi manusia yg beriman dan beramal soleh,berjaya dunia akhirat,sihat tubuh badan dan sebagainya yg malas aku nak share ngn hangpa kat cni.eheheh...

So,cakap banyak pun tak guna.Aku buh cket la gmbq...



















Takdak Tajuk.

Assalamu'alaikum,
Hari ni,21 Dec 2012,aku nak kongsi cerita hati aku. Hari ni,pagi ni,aku rasa ayaq mata ku ni nak bergenang ja.Aku tau kenapa tapi aku taktau nak cerita cmna.Tengok FB,rasa nak taip kat status,rasa tak gamak. Nak taip kat notes FB pon,aku rasa tak gamak.Itu aku taktau kenapa. Mungkin kat blog ni aku rasa lebih 'terbuka' (bukan niat nak hebah2kan),walaupun aku tau once i click publish,otometit la post ni akan publish kat FB gak via networkedblogs.
Entry aku kali ni mungkin tak sampai ke 'isi' yg ada dalam hati dan fikiran aku.Sambil taip ni sambil dengaq lagu Maher Zain. Dengan harapan aku akan terus ingat Allah SWT dan Rasullullah SAW. Tak banyak sikit pun jadila dapat bersihkan sikit hati dan fikiran aku yg la ni sdg diisi dgn buruk sangka dan dendam.Semalam aku takla rasa sekuat ni perasaan aku. Tak sangka bila sampai ja sini, hati terus bengkak. Nafas jadi cepat. Dapat rasa darah mengalir laju. Aku macam marah. tapi aku tak dapat nak luah. Situ…

Kucing Mengantuk Disorongkan Katil..

Ngantuknya aku....Huarrrgggghhhhh....



Aku Tak Suka Badut

Bukan saja-saja aku tak suka. Aku pernah mimpi 1 hari, aku main ngn adik aku,tiba2 mai la satu badut ni,dia culik adik aku. Sejak Tu,aku tak suka badut termasuklah badut kt McD. Tengok depa aku rasa cmna tak tau. Tapi bertahun telah berlalu dan aku pun dah besaq. Xdak maknanya aku takut.
Sebenaqnya aku crita panjang Tu bukan ada apa pun. Heheheheh.....OK lah. Cakap banyak pun tak guna gak.
Aku nak share gambaq Wiya ngan badut yg aku jumpa Kat tesco Kulim hari Tu...














Jodoh Kita Allah Tentukan.

Assalamu'alaikum,
Umoq aku dah 27 tahun. Alhamdulillah masih dipanjangkan umur sehingga ke saat ini (taktau lepas ni aku kat mana). Pencapaian aku sepanjang 27 tahun?.Tak banyak yg best. Paling terbaik adalah menjadi isteri kepada Mohd Noor pada 20.11.2010 (Alhamdullillah dah 2 tahun) dan Mama kepada Adawiah pada 14 Dec 2011 (Esok Wiya genap setahun). Mengandung dan melahirkan adalah kenangan terindah aku.


Aku kawen masa umoq aku 25 tahun n dapat anak umoq aku 26 tahun. Lepas habis study hari tu (maksud aku 4 tahun lepas), aku cakap maybe aku kawen umoq 30 atau lebih (tak pernah la terpikiaq aku akan tak kawen,letak gak impian nak kawen,hahahahaha....).Maksudnya aku tak pernah la tepikiaq akan kawen umoq 25.Tapi dah rezeki dan jodoh aku, maka aku kawen.Camtu gak ngn keja,aku takla menganggur. Aku ada keja sampai sekarang Alhamdulillah.
Itu cket2 kisah pasai aku.
Semalam aku dapat mesej daripada kawan baik aku masa kat U. Kami sama-sama join PALAPES. Memang rapat. Tapi pas habis s…

Saya Ketua Saintis Kerajaan Malaysia

Salam...Semalam aku p Sogo. Dipendekkan cerita,aku tengok ada orang berkumpul kat luaq,aku pun usyar la dalam kepayahan aku mendokong anak aku yg tengah lena diulit mimpi.hehehehe....

1st impression aku, "Gila ka apa orang ni,duk mengarut pasai sifir 9" walaupun dalam hati aku mengiayakan jugak apa yg dia cerita...Oh..pakcik ni juga bercakap dalam BI.

1 x 9 = 09 (disebut 9, 0 + 9 = 9)
2 x 9 = 18 ( 1 + 8 = 9)
3 x 9 = 27 ( 2 + 7 = 9)
4 x 9 = 36
5 x 9 = 45

So,dia kata camni la dia ajak kita berpikiaq guna otak kanan sebenaqnya.jangan hanya menghafal.
Hari ni,aku teringat nk google pasai pakcik ni dan aku jugak banyak cerita positif pasai beliau.
Ok,pandangan aku terus berubah tentang dia, Betoi..kita kena sentiasa latih otak kita berfikir.
Otak kita hebat.

Aku share link kat cni k??
Just klik gambaq.

http://dukeamienerev.blogspot.com/2010/10/abdul-halim-bustaman-saya-ketua-saintis.html