Skip to main content

Posts

Showing posts from July, 2013

Hutang Negara Kpd ISteri Askar Tidak Ternilai!

Assalamualaikum semua..
Hari ni dah genap 15 hari kita berpuasa kan? Cepat ja masa berlalu. Mesti dah siapkan serba sikit persiapan nak sambut Syawal kan? Tak banyak pun sikit pun ada kan? Tak untuk diri sendiri, mesti dah banyak berbelanja untuk putera n puteri sendiri kan? Ha..yang suami isteri yang kampungnya sorang utara sorang selatan tu mesti dah bincang dah nak balik mana kan? Sapa menang kali ni?hahahhahaa.... Aku insyaAllah terus ke kampung aku la Junjong,Kulim HijauKuning Land. Oh..nak sebut la sekali lagi.Aku dgn suami sekampung.hahahaha...

Tapi tu la... Terasa malang jugak diri ni.. Minggu depan,suami aku gerak p operasi dah. Taktaula berapa bulan lak kali ni.
Tu yang buat aku tensi tu. Tak best langsung. Cam tahun lepas,duk la aku kat kem sbb suami keja masa hari raya. Raya keempat baru balik kampung.... Lambat gila!
Tahun ni lak kena camni lak dah... Haiiiiiihhhhhhhhhhh...memang tu la harga yang aku kena bayaq bila berkahwin dengan askar ni. Tapi, harga yang negara perl…

Pengalaman Mengandung : Mimpi

Assalamu'alaikum
Sapa kat sini yang asyik bermimpi masa mengandung? Tak kirala mimpi ngeri ka,mimpi tak ngeri ka....
Ha...aku!! heheheheh...
Masa mengandungkan WIYA, bulan bulan pertama tu aku selalu mimpi ngeri pasai ulaq,hantu,macam2 la yg ngeri la bagi aku yg memang penakut ni
Bila aku cerita kat member, member kata,mungkin ada 'benda' kot kat aku sebab orang ngandung ni boleh macam2.. Ntahla..aku buat taktau ja la sbb bg aku tu hanya mimpi.
Masuk trimester kedua,aku dah tak mimpi dah... Tapi bila dah sarat,mimpi balik yg ngeri2 tu ha... Tapi sebab aku pro,hehehe...aku biaq ja la....
Takdak apa pun...
Mengandung kali ni lak.. Aku mimpi jugak. Tapi bukan lah mimpi ngeri. Ntahla..aku pun tak paham pasaipa lak aku mimpi2 camtu... Aku takmo la cerita kat sini. Ada kaitan dengan jantina baby ka? ntahla..tak dapat dirungkai lagi. Tengokla nanti camna...
LINK

Ramadhan Datang Lagi

Hari ni 10 Julai 2013 bersamaan dengan 1 Ramadhan 1434 semua umat Islam berpuasa.
Termasuklah aku.
Ini tahun kedua atau kali kedua aku berpuasa dan mengandung.
Tahun 2011 pun aku mengandungkan WIYA dan Alhamdulillah dapat berpuasa penuh pada bulan tersebut.
InsyaAllah tahun ni aku walaupun pe'el mengandung kali ni lain sikit, aku tetap akan kuatkan semangat untuk berpuasa.InsyaAllah.
Apapun,target aku sempena bulan puasa ni,berat aku takla naik mendadak macam masa aku mengandungkan WIYA.
Bulan puasa, berta aku naik 5KG!!
Kali ni aku cuba kontrol makan tambah2 time berbuka.
Masa mengandung WIYA,aku bersahur (orang utara kata SOQ) pun macam orang berbuka. Time berbuka apatah lagi.

Pada masa yang sama aku akan cuba la hindarkan makanan atau minuman yg boleh merendahkan HB aku.

Nak maintainkan HB macam bulan lepas 11.3 insyaAllah.
Selamat berpuasa ya semua.SEMOGA IBADAT PUASA KITA NI DI TERIMA ALLAH,AMIN....



Tutorial Jahit Cover Mesin Jahit

Boleh la aku nak try nanti.Macam susah,tapi cuba dulu,baru tau....Klik Sini

Kadet Selamanya (Ayat yg masih diingati)

Kemarinkan (300613),seharian status aku kat FB adalah tentang ayat atau perkataan pd zaman kadet yang masih aku ingat sampai sekarang.Tiba2 ja aku tingat banyak benda masa join PALAPES hari tu  beberapa tahun lepas. Kenangan kadet takkan aku lupakan insyaAllah.

Antaranya (tak semua aku buh dlm status):-


Kokap (digunakan apabila kadet tu gagal melakukan sesuatu kerja dgn sempurna)Pewai (tak larat,cepat letih,stamina kurang)Fitik(Kadet yg buat kerja2 di rumah masak atau mes pegawai)Isu (peralatan atau perkakas yang diberi oleh markas kepada semua kadet-serupa ja semua kecuali saiz kasut dan baju yg berbeza)Rokol (Semua peringkat senior,inter,junior akan berbaris utk mendengar detail,khutbah dan penerimaan denda yang kadang2 taktau pun pasaipa)Hormat-menghormati (Perkataan yang paling aku tak paham masa junior and inter, setiap kali baris pagi atau rokol,senior mesti cakap yg junior tak hormat inter senior pegawai n jurulatih,inter tak hormat senior pegawai n jurulatih.Sangat tak paham)&q…