Skip to main content

Posts

Showing posts from October, 2013

Lelaki Berat Teloq Di Klinik Ibu Dan Anak

Masa p checkup Minggu ke 30 hari tu,orang punya la ramai... Tapi yang menyakitkan mata dan hati aku adalah seperti dalam gambaq. Hgpa paham dak apa yg aku nak tunjuk dalam gambaq tu? Tu..jantan2 yg duduk kt ctu tu. Bodoh takleh nak ajaq tu. Menyampah sangat aku tengok. Sebelah yg lain pon ada lagi tapi malas la aku nak buat perangai mamarazi sangat. Haih..bukan nak racist ka apa.. Tapi setakat yg aku perati drpd ngndung Wiya lagi,yg selalu buat perangai cmni adalah bangsa Cina n warga asing. Buat bodoh n tak paham ja depa ni. Konon2 caring nak teman bini. Padahai menyemak ja aku tengok. Hang bagi la orang perempuan yang mengandung ka,yg bawak anak kecik ka duduk. Ni dak,hg lak yg tak bawak apa tu (harap bawak teloq ja 2 bijik) pulun duduk penuhkan kerusi.
Macam #$%^&*()... Nak ja aku maki.
Tapi berdosa lak buat perangai camtu. Yg bini tu pon...cakap la kat laki tu....tunggu kat luaq... kalau takmo pisah ngn laki tu,apa kata hg ngn laki hg p duk kt luaq. Bukan takdak kerusi,ada di…

Pemeriksaan Rutin : 30 Minggu

Hari ni (21 Oktober 2013), Aku p checkup kat tempat besa (KK Seri Kembangan) Appoinment kol 10 pagi.Tapi kol 8.30 pagi aku dah sampai. Hehehehhe...Saja gegeh. Cam besa,amek nombor,tunggu nombor kena panggil kat kaunter 9. 2106.Kaunter 9. Aku pun p. Cam besa jugak,aku kena p bilik 14 utk amek darah sebotol. Sebelum2 ni,terus ja ke makmal 7B utk kencing n amek darah yg stail cucuk kt hujung jari tu. Tapi sebab aku da masalah ngn darah,2 kali checkup yg lepas,aku dah stat kena amek darah sebotol dah. So,p bilik 14,amek darah. Pastu letak darah n buku pink kat makmal 7B,p kencing. Tunggu turn kena panggil. 2106. Kaunter 7. Cam besa gak,bila depa dah kembalikan buku kat aku, Aku checkla balik HB aku. OK....Aku terkejut. HB AKU TURUN LAGI!!!!!! Jadi 8.6....Huaaaaaaaaaaaa...... Takdak la sedih tapi rasa tak syok.... Sebelum ni 9.3. Pasrah ja la...apa aku tak buat...jaga makan,minum,ubat,madu,kurma,tapi camtu jugak. hehehehe... Nurse cakap kat aku. Amek la cuti..Rehat kat rumah..takyah kerja.. …

Pahang ke Kedah Macam Junjong Ke Pekan Kulim Ja...

Minggu lepas,aku  balik kampung sempena raya Haji. Aku amek cuti seminggu terus. Dipendekkan cerita,sebenaqnya selain balik kampung beraya di sana, hajat aku dan suami nak tinggalkan Adawiah aku kat kampung sementara nak tunggu adik bongsu aku cuti sekolah. Plannya,tinggal Wiya kat kampung n bila adik aku cuti sekolah,aku balik kampung n amek la wiya ngn adik aku duk ngn aku sampai aku cuti bersalin. Laki aku stat keja hari Jumaat (18.10.13). Jadi aku kena la balik hari khamis tu. Jadi kami balik berdua ja tinggal Wiya kat kampung. Sampai ja Bentong,aku dah stat nangis dah. Balik rumah,tengok dalam bilik,ada patung minnie mouse wiya atas katil. MEnangis lagi. Rindu Wiya. Esok laki aku keja,tinggal la aku sorang2 kat umah.. Keja aku nangis ja... Sunyi gila rasa. Gatai tinggai. Aku tinggai sebab memikirkan aku yg tak larat nak rabat tangga nak hantaq p umah pengasuh. Umah pengasuh blok sebelah tingkat 4..umah aku lak tingkat 3.. Aku rasa sangat tak larat nak hantaq n amek wiya. Sebab t…

Pemeriksaan Rutin : 28 Minggu.

Assalamualaikum
Masa 7 Oktober 2013 aku p checkup cam besa la.. Dan yg speselnya,lepas 2 bulan,aku ditemani oleh abah Wiya n baby dalam perut ni ha. Hehehehehhe.... Leh la aku ngada2  sembang2 gak.Hehehhe.. Aku ni jenis lambat nak mesra alam. Bukan sombong cuma tak reti nak beramah mesra ngn org tak kenai. Mana aku pesan masa kecik2 DULU jgn bercakap ngn orang yg kita tak kenai. Aku masih lagi ikut nasihat tu sampai sekarang. Wakakakakkaa....

Cam besa,amek nombor giliran,
Tunggu dalam 15 minit,nombor kena panggil,aku kena p bilik 14 amek darah sebotoi (yg kecik tu ha), p makmal 7B,kenceng lak... Time nak tunggu giliran check darah n kenceng tu lama sgt kali ni. Seb bek ada teman nak sembang.


Check HB, 9.6.OK..takleh kata pa sbb mmg camtu dah kejadiannya. pas tu p bilik berapa tah (tak ingat padahai bilik tu ja la aku duk masuk setiap kali checkup pon). Timbang berat. Ok,NAIK 3kg.Hahahahha.. Aku kena cucuk ATT (lenguh sampai sekarang).Tertanya gak sblm cucuk tu aku ni dah tak kena cuc…

Pengalaman Mengandung : Sakit Tulang Punggung.

Assalamualaikum.
Esok,baby dalam kandungan ni dah masuk 29minggu. Minggu ni,agak payah dah aku nak berjalan laju2 (kebiasaan aku). Dah semakin terasa sakit2 kat punggung bila berjalan. Jalan dah senget2.. Oh..Cam besa,masa Wiya,bila dah sarat baru jalan terkedek2. Ni baru 7 bulan dah kedek2.. Tapi setakat ni xdak la saki ttu membawak ke kaki ka apa. Cuma sakit punggung. Ni ada sedikit info tentang sakit punggung.KLIK Aku anggap aku sakit ni sbb tulang punggung nak jd besaq lg utk mudahkan proses bersalin . Boleh gitu?? Kena jumpa doktor ka ha? sbb mmg sakit lain macam.  Tapi takla sampai tahap nak demam ka,kencing sakit ka,krem kaki ka apa ka....


Nak cerita pasai checkup aku masa 7 bulan. Tapi entry pasni lah. Hehehehhe..

Ibu Mengandung?Menyusu?

Sapa sapa kat sini yang sedang mengandung ataupun sedang menyusukan? Ataupun mempunyai anak kecil berumur lingkungan new born hingga 3 tahun?

Jom la berkenalan kat sini. Banyak benda kita boleh share.. Teringin nak buat SEGMEN untuk wanita dalam lingkungan ini ataupun yang sama dengan saya la. Tapi saya tak ramai kenalan dalam dunia blog yg sama dengan saya.. Setakat ni yang sy tau. PISCES ZA, NATASHA, Kak Dila
Sapa lagi? Jom la join kat sini. Kita share info.

Walaupun saya ni dah nak beranak 2..tapi tetap rasa kekurangan ilmu dr segenap segi. Jom share ngn kawan,bgtau saya nak berkenalan.hehehehe.... yg Bujang2 kalau ada tau sapa2 yg sama mcm sy,bgtau la dia supaya jenguk blog ni.. Nak cari ramai kenalan yg sama dengan saya. TQ..

Sharekan OK?

Bilik Menjahit Sendiri.

Assalamualaikum.. Kalau hangpa nak tau,aku ni jenis orang yg kurang nak ada impian ni. Masa sekolah aku hanya letak 3 impian aku n 2 tercapai dan 1 tak tercapai dan takkan tercapai tapi Allah dah digantikan dengan yang lebih baik.Alhamdulillah.
Lepas tu,aku dah tak letak impian atau apa2 target. Bila suami aku kata nanti nak buat macam ni,nanti nak buat macam tu, Aku lebih suka 'cebikkan' mulut.hahahahha Mungkin sebab aku ni jenis yang tak berpandangan jauh. Tak berapa suka pkiaq masa depan orang kata.
Tapi beberapa hari ni, aku rasa aku ada 1 lagi impian dan tingin sangat nak jadikannya kenyataan. Bukan sekarang la tapi masa depan. Sesuai dengan mood aku la ni yang suka sangat nak menjahit dan macam2 idea menjahit yg ada dalam otak aku ni,aku rasa aku nak ada 1 bilik khas untuk aku menjahit dan simpan suma barang menjahit aku kat dalam tu. La ni,keadaan tak mengizinkan la untuk ada 1 bilik sbb rumah aku hanya ada 2 bilik n satu bilik tu utk simpan kain baju (pon dah penuh). …

Diaper Stacker

Aku try cari tutorial yang senang aku nak paham. Tapi tak jumpa. Nampaknya kena guna otak aku la plak kali ni. Mencongak sumanya. Hehehehehe....



Tutorial Crib Sheet

Macam senang jugak. Hehehhehe....

Tutorial Backpack Memory Pillow.

Jumpa tutorial ni.. BEstnya..ada masa nak try buat la... Beg buruk ja xdak..nanti balik kampung nk cekidaut. MUSTI belambak kan?

Tutorial Bolster

Seperti entry aku sebelum ni,aku ada habaq kata aku tak reti buat bantal peluk. Sarung bantal xdak masalah.
Bantal Peluk Dari Mama Untuk Wiya
Jadi aku dah jumpa link yg ajaq camna nak ukoq buat bantal peluk. Dah Paham!!! Bo0leh buat elok2 untuk baby pasni. InsyaAllah.
Cara Membuat Bantal Peluk

Bantal Peluk Dari Mama Untuk Wiya

Assalamualaikum.. Semalam aku buat bantal kat Wiya... Aku baru ja lepas siapkan order buat nursing pillow.. Jadi aku guna kain lebihan (perca) untuk buat bantal peluk. Memandangkan anak dara aku sorang tu dah pandai merebut bantal peluk aku.

Aku main agak2 ja buat sebab aku tak ingat nak google tutorial. So,aku main congak dalam otak ja nak buat kain yg dalam untuk isi fibre. Aku amek isi bantal drpd bantal lama yg tak diguna dah. (Bila dicerita kat asben,dia kata,haih..bantai mana lak dah la yg tak diguna yg jd mangsa) Hahahhaha...aku buat benda2 tu la ni pakai nafsu ja. hahahahahha... Tak pkiaq dah hal2  lain asai aku puas hati n dapat apa aku nak buat. Aku pakai kain lining yang aku beli kat Macy Rm2.20 semeter klu tak silap. Ada diskaun 10% kot masa aku beli tu.... Lama dah aku beli kain tu. ehhehehehe.... La ni dah takdak dah la diskaun tu.

Hahahaha.... Ni la bantalnya. Buruk betoi aku tengok. Aku buat masa balik rumah time rehat pukul 1. Bila petang,wiya balik,aku tunjuk kat di…