Skip to main content

Posts

Showing posts from November, 2013

Ketaq Pulak Rasa

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni dah 29 Nov 2013. Esok,kalau umoq panjang, kandungan aku dah masuk 9 bulan (36 minggu). 28 Dec 2013 adalah EDD aku. Ketaq lak rasa.
Tak lama dah aku rasa. KETAQ
TERUJA
CIWI PON ADA.
Hehehehehe...
Sat ja kan? Duk rasa cam tak larat ja nak ngndung 9 bulan lebih. Tapi...tengok,dengan izin Allah..dah 9 bulan aku bawak anak ni kehulu ke hilir. Allah Maha Kuasa dan Bijaksana. Dikata wanita insan yang lemah. Tapi....wanita jugakla yang mengandung dan melahirkan manusia. Hmm...Kuatnya wanita. Sobb...sob...sob... Tiba2 sebak. Terpikiaq dekat orang2 yang tergamak buang bayi,bunuh,dera anak. Tergamaknya depa..... Tak tengok ka camna baby yg dikandung tu mengeliat,nangis,kencing berak... Tak rasa sayang ka ha? Ish...aku pon mula2 tak terbayang la yg aku sanggup n berani nak dukung anak sendiri sebab aku ni tak pernah dukung baby dan bukan jenis 'mesra' dgn baby or budak ni. Tapi,mejiknya bila asben aku tolak aku masuk bilik anak aku duduk lepas 2ha…

Genap 3 Tahun Jadi Isteri.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni, 20 November 2013, genaplah 3 tahun aku telah menjadi isteri kepada suami aku. Sat ja dah 3 tahun. Kami dinikahkan pada 20 November 2010 pada pukul 11.30 pagi kat masjid kat Junjong. Aku tak mau la cerita sejarah perkenalan kami dengan detail. Aku kenai dia lepas mak mertua aku (masa tu tak lagi la), mai umah aku konon merisik. Pastu abah aku mintak izin nak bagi no tepon aku kat laki aku. Masa tu nak bagi takmo bagi sama banyak ja sebab ************** (adala sebab2 tertentu)..
Akhirnya aku bagi n abah aku suh kenal2 la.. Aku ada tanya mak aku,dia satu sekolah ngan aku dak. Mak aku kata ha. Tapi aku tak tau pon. Nak reject dah masa tu sebab aku takmo la budak yg sama sekolah ngn aku. Sebab aku rasa cam tak best la kalau nk jadi laki aku tapi kenai perangai aku masa kat sekolah. GILA!!...HUDUH SGT PERANGAI AKU MASA KAT SEKOLAH. Habis sekolah,perangai aku dah elok.Hahhahahahahahahahhaha........ Dia kol,Aku tanya dia soalan. Dia sekolah mana,…

Wiya Berpisah Dengan 'Candunya'

Masa Wiya dan aku masih dalam pantang, Lepas mandi ja,Wiya mesti nangis2..sampai takleh nak buat pa.. Tok2 nya pon bagi cadangan sumbat puting kat dia. Apa lagi,sejak tu,melekat la puting tu dalam mulut.
Bila dah stat hantaq p kat pengasuh, Alhamdulillah pengasuh memang tak ajaq bagi puting.. So,bila siang,Wiya memang tak hisap puting. Bila malam ja aku bagi.
Tapi sejak akhir2 ni,dia punya ketagih tu lain macam. Sejak2 dia dijaga oleh mak sedara dia kat umah aku. Nak puting sedia sedia hang tau... Rimas aku tengok.
12.11.2013. Aku sorokkan puting dia drpd pandangan mak sedar dia dan wiya sendiri. Malam baru aku bagi. 13.11.2013, sebelum tdoq aku bagi puting, Tapi ada sesuatu yg mengejutkan terjadi. Dia buang puting tu takmo hisap dan terus tdoq. Wah!!!!... Mejik!!!! 14.11.2013 (Sebulan sebelum dia 2 tahun) Aku memang tak bagi drpd siang sampai la ke malam... Aku tengok prestasi dia memusakan hati aku. Dia tak nangis,dia tak mintak macam yg dia duk buat sebelum ni. Bangganya aku....heheh…

Pemeriksaan Di Hospital Serdang Siri 1.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
Hari ni (141113),aku kena p check kt Pakar O&G kat Hospital Serdang. Sebelum p tu,aku dah tanya dah sapa2 yg berpengalaman pasai apa yg dicheck kat sana. Takmo terkezut kucing tahap comey... Jadi,aku lebih bersedia la.hahaha Rupanya lebih mudah drpd yg aku jangkakan... Juz amek nombor,tggu giliran.. Jumpa doc,dia tanya aku kenapa aku kena operate masa bersalin wiya. Aku pon cerita la ..blablablablabla... Dia cakap kat aku....kali ni bersalin cuba normal OK? InsyaAllah.... Scan baby lak pas  sembang2 tu. Baby aku dah 2.4kg dah... EDD aku 20 Dec 2013.. Wahhh...makin awai aku tengok. Jadi eksaited lak. Hahhaha..tapi aku still berpegang pada tarikh asai 28 Dec 2013.. Kalau nak awai pon takpa... Kalau nak sama tarikh ngn kak dia pon takpa aihhhhhh.. hahahahahhahaha........ Next appointment pada  16 Dec 2013 kat tempat yang sama. Ok Bai.

Tak Dak IDEA!

Assalamualaikum Dah 2 hari sebenaqnya aku ni.. Aku duk pkiaq ja nk taip apa. Tapi xdak idea. Hmmm...nak cakap apa ha? Nak cerita apa? Esok aku kena check kat Hosp. Serdang. Hmmm...ntah apa2 yg nak dicheck taktau la... Pastu 18hb lak kena check rutin kat KK Seri Kembangan. Camnilah ragamnya selagi tak beranak no? Dah beranak,lain pulak ceritanya. Checkup anak lak.Hehehehhe... Hari ni keja aku,tengok gambaq2 wiya masa baby2 sampai sekarang. Tabiat aku kot masa ngndung. Masa ngndg Wiya,aku suka tengok gambaq aku. Masa ngndung anak kedua ni  (perlu tak lepas ni aku mention nama coz jantina dah tau,cuma pilihan nama tu ja,aku da dua pilihan nama),aku suka tengok gambaq adawiah lak...





Anak Sulung VS Adik-adiknya.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.
AMARAN! : ENTRY KALI NI PANJANG MENJELA!
Hari tu,aku ada berkongsi kat FB "KESALAHAN TANPA DISEDARI : Tidak berlaku adil kepada anak SULUNG.
Sebenaqnya,sambil baca tu, aku cuba letakkan dan masukkan diri aku dalam tu sebab aku anak sulung. Wiya pon anak sulung.
Artikel yang aku kongsi tu cerita tentang bagai mana makpak layan anak sulung setelah atau bakal ada anak kedua.Penulis minta pembaca memahami dan menceritakan hidup anak sulung pembaca. Penulis ada kata kalau kita mengandung anak kedua,layanan kita kepada anak pertama mula lah dengan kasaq,jerit pekik,pukul dsb.Sudahnya anak sulung terpaksa berdikari dan bersabar dengan kata2 sayang yang kini bertukar kepada kata kata berbunyi arahan.
Kesian la konon anak sulung ni ha...
Ada la jugak gunakan artikel tersebut nak kata sebab tu la biaq anak sulung besaq dulu,baru ngndung lagi. Hajat dihati nak bagi kasih sayang sepenuhnya kepada anak sulung.Bimbang bila ada kedua, dah kurang kasih sayan…

Aku Bangga Berloghat Utara!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Aku bukanlah lahir kat kedah pon.Aku lahir kat sabah.Aku sekolah rendah kat Labuan.Bila sekolah menengah baru aku balik kedah (abah aku pencen).Aku ada kampung Sabah (keningau) yg dah lama aku tak balik sana sejak balik kedah.
Serba sikit asal usul aku.
‘Hang, depa, mu, aok, koi, demo, kawe, ambe’. Itu antara kata ganti diri yang sering kita dengar dalam loghat bahasa negeri seluruh Malaysia. Malangnya, ungkapan itu semakin kurang didengari kini khususnya dalam perbualan dalam kalangan anak muda. Kenapa? Bukan mempersoalkan punca tetapi penulis ingin tahu kenapa penyakit malu melanda anak perantauan hingga mereka tidak mahu bertutur bahasa kenegerian masing-masing. Mungkin dengan menganggap persepsi masyarakat kota melabel sesiapa bertutur dalam bahasa loghat dikatakan kekampungan menjadi penyebab anak muda sekarang lebih gemar berbahasa baku walaupun bertemu kawan negeri sendiri. Hari ni aku terbaca kat Harian Metro pasal "SEMBUNYI LOGHAT&quo…

PEMAKAIAN TWO/THREE - PIECE SUIT PANTS BAGI PEGAWAI AWAM WANITA SEMASA BEKERJA

__________________________________________________
SURAT PEKELILING PERKHIDMATAN BILANGAN 9  TAHUN 2013  __________________________________________________
PEMAKAIAN TWO/THREE - PIECE SUIT PANTS BAGI  PEGAWAI AWAM WANITA SEMASA BEKERJA
TUJUAN 
1. Surat Pekeliling Perkhidmatan ini bertujuan untuk memaklumkan  keputusan Kerajaan yang membenarkan pemakaian two/three - piece suit pants  bagi pegawai awam wanita semasa bekerja. 
LATAR BELAKANG 
2. Peraturan mengenai etiket pakaian pegawai awam semasa bertugas dinyatakan dalam peraturan 6, Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 [P.U.(A) 395/1993] yang dijelaskan melalui Pekeliling Perkhidmatan Bilangan 2 Tahun 1985 mengenai Pakaian Masa Bekerja dan Semasa Menghadiri Upacara-Upacara Rasmi Bagi Pegawai-Pegawai Awam. Perenggan 2.2.1 pekeliling ini menyatakan "slacks" atau pakaian seluar tidak dibenarkan pemakaiannya bagi pegawai wanita semasa bekerja atau menghadiri upacara rasmi. 
DASAR BARU 
3. Bersesuaian dengan…

Pengalaman Mengandung : Menjarakkan Kehamilan.

Assalamu'alaikum.
Lepas melahirkan Rabi'atul 'Adawiah  secara pembedahan ceaserean pada14 December 2011 lalu (cewahhh),aku dinasihatkan supaya jarakkan kehamilan seterusnya sekurang-kurangnya 2 tahun. Yap..memang aku setuju. Sebelum bersalin, aku dah merancang untuk mengambil implan sbg salah satu langkah pencegahan kehamilan (dengan andaian aku bersalin secara normal). 
Lepas bersalin operate tu,aku jadi serik lak kalau nak belah2 kat mana2 bahagian anggota badan aku dah.Terpikiaq nak cucuk lak.Tapi,bila disurvey, rata2 kawan aku berat badannya naik lepas buat camtu. Asben lak tak bagi aku makan ubat dia kata takut takleh ngandung lak bila aku ready nak anak. Camtu la yg aku tengok terjadi kat kawan2 aku.Lagipun aku ni bukan jenis disiplin sgt (alasan klise). Jadi,kami suami isteri buat keputusan untuk rancang sendiri ja. Buat la camna pon asai tak ngndg (malas nak share ngn hgpa).
Aku nak jarak sbb salah satunya sbb aku bersalin operate.Tapi sebab besaq aku takmo ngndun…

Pengalaman Mengandung : Berat Badan

Aku dah 32 minggu dengan bacaan berat badan 78kg. Mula tau ngndung,8 minggu,dgn berat badan 68kg. Hah...dah 10kg naik.hehehehhee... Tapi aku puas hati la.. Bukan apa. Masa aku ngndung Wiya,awai kehamilan berat aku 60kg. Minggu ke 31,berat aku masa tu dah 78kg. Hahahahahahha..... Nampak dak beza kat ctu?hehehe.. Taktau la last timbang masa nak beranak nanti berapa berat aku. Hahahahha.... Dengan tinggi 165cm,saiz badan aku la ni,boleh dikategorikan sebagai BESAQ!!!.. Hahhaahahahhaa.....seb bek leh cover ngn tinggi. Kalau kometot ngn berat camni,haiya...... Aku tak kata kat sapa na?ni aku kata pasai aku OK? Lepas bersalin Wiya yg beratnya 3.6kg,berat aku last leh turun smpi 65kg ja. Hehehehehhehe......
Selera makan aku membuak buak. Mak aku duk kata orang dlm pantang makan nasi sesenduk ja tu pun sekali ja sehari.
Hoh.....mana boleh...lapaq wooo... Taktau la kali ni camna lak...... Harap2 la kali ni berat badan aku leh turun smpi 60 kg balik. Jangan tinggai harapan sudah.Heheheheh.... …

Adawiah Di Tasik Titiwangsa Dan Ulu Yam

AMARAN : Entry ni banyak gambaq.
Hari sabtu hari tu,aku,laki aku,adawiah ngn adik aku nana p jalan2 la kononnya pagi tu. Aku tergerak la jugak nak siap bawkkan baju salin Wiya,baju mandi,towel,pempes..susu.. Selalunya,aku bwk susu ja sbb bwk p tman ja bg wiya main n peluh. Tapi hari tu,rasa lain macam ja.hehehe... Siapkan Wiya awai2..laki aku bawak p KL. Heran dah aku. Tengok2 sampai kat Tasik Titwangsa. Laki aku ajak naik bot yg kayuh tu. Tahapa nama aku taktau. Aku tengok orang dh ramai. Tak ingat dah kol berapa kami sampai sna. Si Wiya,nampak ja ayaq dah terjerit jerit.Tak TOGHAH orang utara kata(tak tentu arah) Aabah dia bagi dia berdiri kat ctu,aku risau dia terejun ja.hehehehe



Abah dia ajak la kami p kat tempat orang naik bot tu. P la kami,abah dia tanya...klu naik bot kecik RM3..kalau naik BOT BESAQ RM6. Memandangkan kami ni besaq2..so,nk kna tunggu la bot besaq lg setengah ja. Takdak hal la.. tapi c Wiya dah tak dan dan dah... Nak turun dah.. Serabut aku tengokkan pe'el d…

Pemeriksaan Rutin : Minggu ke 32

4 November 2013 (Isnin), aku checkup lagi. (cam besalakan?) Benda yang aku sgt2 nak tau bila checkup ni,adalah HB aku la.hehehe.. Masuk ja klinik kesihatan seri kembangan.. Pergggghhhhhh..... Ramainya manusia!!!!!!!.. Kenapakah sejak akhir2 ni ramai sangat orangnya ha?hehehe... Takpala pasai orang ramai tu. Aku sampai ja amek nombor..2103.. wah..macam awai.. Aku amek nombor pukul 8.39 pagi.. P la nyempit2 duduk kat sebelah perempuan ni. Ramah pulak dah.... Dia tanya aku berapa bulan dah.. (soalan2 yg besa kalau mak mak jumpa org ngndg la kan?) Jawab soalan lebih kurang...Malas la nak cerita isi kandungan perbualan kami. Ala...cerita pasai mengandung la.apa lagi??? Sambil tu aku perati la asben aku yg berdiri kat sudut tu sambil tgok TV.. Sambil aku sembang,aku perati dia..kot2 la dia pewai ka,nak pengsan ka sbb kena berdiri. Agak lama aku sembang,aku pon sian lak kat laki aku,aku pon p kat dia ajak dia sembang.. Lama gak sembang,no aku still tak panggil.. Haihhh....ulang kali jugak a…