Skip to main content

Posts

Showing posts from December, 2013

Saat Saat Bertarung Nyawa Melahirkan Raudhah

25 December 2013

Pagi2 aku dengaq arahan drpd misi suruh aku dan beberapa bakal ibu lain bersiap ke bilik depan untuk masuk ubat.Aku salah seorang sbb sehingga semalam masih tak beranak.Aku orang kedua yg masuk bilik tu.Misi buat VE dulu n bgtau aku takyah masuk ubat sebab dah bukak 3cm.

Legala..

Tapi sebenaqnya sejak malam tadi aku tak tidoq lena sebab dah rasa sakit2 yg agak kerap tapi boleh lagi tahan.Misi kata tengahari bersalin kot.Hmmmm....masuk tinga kiri kuaq tinga kanan.

Malas nak layan.

Sampai tengahari masih lg tak beranak tapi contraction makin kerap dan kuat.Sampai dah tak boleh nak jalan2 dah.Mood nak bersembang ngn member sebelah pon hilang.Makan pon dah tak lalu.Suami mai tengok pon,aku dah takmau sembang.Aku suh dia urut belakang ja bila sakit bertandang.Sakitnya taktau nak habaq camna.Tapi memang sakit.

Masa ni aku masih lagi dekat wad 9.Tak masuk lagi wad bersalin.Keadaan sakit camtu berlarutan sampai la malamnya.Aku dah sampai tahap mengerang dah nak tahan sakit.

S…

Memperkenalkan..Raudhatul Hasanah bt Mohd Noor

Assalamualaikum dan salam sejahtera..
Pada 26 December 2013 pukul 3.22 pagi aku selamat lahirkan anak perempuan yg kedua seberat 3.76kg secara normal.
Memang sejarah la dalam hidup kami suami isteri.
Pertama kali suami aku masuk teman aku bersalin.
Pertama kali aku bersalin normal lepas bersalin secara pembedahan 2 tahun lepas.
Nanti aku cerita pengalaman bersalinkan Raudhah aku.
posted from Bloggeroid

Keluar Masuk Wad Part 2.

24 Dec 2013

Pagi2 aku dah dapat panggilan daripada misi kt Klinik Desa Air Putih,Junjong tanya aku dah bersalin ka belum.
Aku habaqla dak lagi.Misi tanya pasaipa xmai check perut semalam.Aku habaqla aku baru kuaq wad petang smlm.Jadi akupun p la utk check perut.
Sebenaqnya aku dh mula rsa sakit yg kerap subuh lagi tapi yg aku risau aku tak rasa pergerakan baby.
Sampai pukul 10 lebih aku masih tak rasa walaupun aku dh try goyang2kan perut utk kejut dia.
Perut pulak kerap mengeras.Bila mengeras,rasa sakit sangat.
Terus misi suruh aku p hospital.
Aku p..depa buat VE..still 1cm.
Pastu depa buat CTG.Jantung baby OK..takdak masalah misi kata.
Baby tengah tdoq katanya.
AMBOI..
Mai doc,scan perut msa tu perut duk pulun mengeras lagi.
Dlm 5minit sekali.
Doc pon bt VE lagi.
Tapi still 1cm.
Doc kata,kalau esok tak bukak lagi,depa akan masukkan ubat.
OK..apa aja asal bersalin.
Sehingga entry ni ditaip,aku masih lg diwad UNTUK KALI KEDUA.
Harapan aku,kalau nk kuaq hospital lagi,biaqla aku dah duku…

Keluar Masuk Wad.

14 Dec 2013

Pukul 4.30 pagi 14 Dec 2013 adalah pagi yang sangat mendebarkan.
Perut aku mengeras n sakit macam senggugut.
Ikut pengalaman aku,tu adalah tanda nak bersalin.
Mujur suami aku ada.
Aku rasa sempat kalau suruh suami aku hantaq aku balik kampung.
Aku takmau la beranak kat serdang nun.
Dipendekkan cerita,hari isnin aku p klinik desa kt kampung aku utk check perut.
Aku terus kena rujuk p hospital lama Kulim.
Doc bg appointment jumpa doktor pakar 19hb.

19 Dec 2013

19hb aku p,aku cakapla aku rsa sakit2.
Dia terus check bukaan n ckp dh bukak 1cm n suh aku msk wad.
Tapi aku takmau.aku cakap aku nk jalan2 lg.dengan harapan nk bg laluan cepat terbuka.

21 Dec 2013

21hb aku p Hosp kulim hi tech sbb aku rsa cm sakit2 n konon2 yakin laluan dh bukak 3 or 4cm.
Buat VE yg pertama,doc kata laluan tak bukak.
Aku jd blur. What the.......?
Masa depa buat CTG,aku pun tanya doc lain.
Boleh ka klu laluan dh bukak 1cm,lepas bbrpa hari,tutup balik?
Doc tanya aku,sapa yg check aku n kata laluan dh bu…

Debar Menanti Detik Kelahiran Anak Kedua.

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Sehingga saat entry ini ditaip,aku belum lagi bersalin.
Esok,aku masuk 38 minggu mengandung.
Kawan aku yang due datenya 24.12.2013 (aku 28.12.13) dah selamat melahirkan anaknya pada 9.12.2013.
Ha kawww..tak ka cuak jadinya?
Aku pulak masih tak menunjukkan tanda2 bersalin seperti turun darah,pecah ketuban ka atau apa.
Cuma kadang2 ada la kontraksi kecik tu.
Tak sama pulak perasaan dah nak dekat bersalin ni macam masa nak bersalin Wiya dulu.
Masa Wiya,masuk ja 9 bulan,hari2 aku cakap nak bersalin awai.
Sebab dah tak larat nak bawak diri p keja.
Heheheheh....
Yang ni,memang la tak larat dah aku nak menapak p ofis berjalan kaki ni naik turun tangga.
Tapi aku takmo bersalin awai2..
Biaqla aku dah balik kampung baru beranak.
Aku plan amek cuti rehat bermula 23.12.2013 sehingga la 3 bulan lepas bersalin.
Aku nak balik kampung 21.12.13.
Jadi biaqla aku dah ada kat kampung baru beranak.
Kalau kat sini,sian la kat anak aku Wiya tu.
Pendek kata aku takmo la b…

Misi Pon Marah Dekat Laki Yg Berat Teloqnya.

Hari ni aku p checkup minggu ke 37. Aku p sorang2 ja sebab suami aku kena bertugas bantu mangsa banjir.Taktau sampai bila. Jadi,pagi2 lagi aku dah kuaq rumah la menapak naik tangga utk p tunggu taxi. Letih tapi aku KUAT. Kena la PAU RM7.Taxi tak ikut meter. Sampai ja klinik,aku tengok orang dah ramai. Kena lak berasak asak. Dengan LELAKI. Aku pon tak paham la depa ni. Dipendekkan cerita,sampai ja turn aku,aku masukla bilik tersebut. Misi tu marah2. Bukan marah aku. Marah dekat lelaki2 yg bongok kat situ (bukan tak bertempat). Marah dia tu samala cam marahnya aku setiap kali p checkup KLIK SINI. Aku lak cam tak kesah pon misi tu membebel walaupun masih check tekanan darah aku,check perut aku. Aku rasa dia tu macam suara hati aku. Dia tolong luahkan. Yala..aku ni marah pon,boleh membebel bagi laki aku dgaq ja. Ha..ni dia membebel boleh la lebih drpd 5 orang dgaq.hehehehhe Dia kata dia meluat tengok lelaki yg duduk kat kerusi yg sepatutnya bukan utk depa. Duduk terkangkang,main game.
Yg…

Suami Pertahankan Isteri.

Aku tengok kat FB cerita pasai DSN cerita pasai bini dia.
Aku takmo cakap benda unsur politik ka apa.
Cuma pendapat aku..suami patut pertahankan isteri selagi dia tak melampaui batasan.
Kalau orang kutuk aku atau ngumpat aku n suami aku ada di situ. Dah tentula aku nk dia pertahan aku.
Aku jugak akan buat perkara yg sama.
Lainla kalau cerita bini pemain bola sepak yg kojaq ngn pakcik tua dulu.
Tapi dalam keadaan mcm tu pon sebenaqnya suami perlu tegur dgn berhemah.
Kita tau ka apa jadi lepas tu?
Macam isteri Anwar Ibrahim tetap setia dibelakang suaminya.
Walau apa pun jadi,beliau tetap kuat tabah hadapi dgn senyuuman,tapi kita,tetap xtau pa yg berlaku lepas tu.
Aku terasa nk ckp pasai ni bila terbaca seseorang yg share crita yg mula2 aku cakap td n tanya isteri dia patut x dia cerita jasa isteri dia.
Ya..patut cerita klu anda rasa isteri anda tidak diberi hak yg adil masa tu.
Jadi tanggungjawab anda utk cerita semua tu sbb hanya anda yg tahu kebaikan dan keburukan isteri anda.
Mela…

Pemeriksaan Rutin : Minggu Ke 36

Assalamualaikum dan salam sejahtera,
Hari ni (02 Dec 2013) aku p checkup.Mai awai dalam pukul 7.30 pagi. Hujan rintik rintik...sampai depan pintu klinik,aku terkejut. Orang tak ramai. MEJIK! Kalau dak,dah penuh depan pintu. Tapi malangnya,start panggil nombor giliran pukul 8 lebih. Kira lambat la.hehehehe.... Tapi OK la..Semua urusan cepat ja sebab orang tak ramai. P amek nombor,tunggu nurse kat kaunter 9 panggil,terus ke makmal 7 utk check kencing n darah. Seperti besa,aku memang teruja sangat la kalau check darah ni. Nak tengok HB aku. WOW!!!.. MEJIK LAGI! 12.2!!!! Aku kata la kat laki aku,ni mesti nanti nurse suh aku amek darah sekali lagi buh dalam botoi. Cam jadi hari tu. Tapi kali ni dak. Hehehhe...maybe yang check aku hari tu misi yg agak senior jadi akan lebih teliti dan cermat. Yg hari ni,check aku misi muda..so,terima ja la apa jenis bacaan pon. So,aku hepi hari tu sbb HB aku OK SANGAT!! Selain cerita HB,aku sempat la tengok n kelebek buku pink yg pihak klinik simpan. Ada resul…