Skip to main content

Posts

Showing posts from June, 2014

Tips Bekukan EBM (SANGAT PENTING!!)

Wah..dah nak dapat 'diploma susu ibu' dah tapi baru tau info ni.hehehehe.... Adalah lebih selamat kalau kita bekukan susu sama ada dalam botol atau dalam plastic,dalam keadaan susu tu 'baring'. Biar susu keras dengan plastic yg leper. Bila dah keras,baru kita dirikan susu tu. Jadi..bila kita terpaksa tinggalkan rumah dalam masa yg lama,kalau bekalan eletrik terputus,kita tahu yg susu kita pernah cair n keras semula. Lagipun,dapat jimatkan ruang freezer. Sebab tu la aku baringkan dulu susu tu bila dah keras baru aku dirikan. Rupanya ada lagi sebab yg lagi penting.hehehe.. Huh..sangat lah berguna ilmu ni. 

Jom Follow Instagram saya. Noorsuraya2385[LINK]

Peraturan yang perlu dipatuhi ketika mengendalikan EBM

Orang kata,senangla kalau susu badan. Selak ja. Ya...mudah jika ibu duk kt rumah. Tapi, adalah 1 komitmen yg sangat besar pada ibu² yg bekerja. Perlu mengetahui banyak perkara dalam Pengurusan Susu Ibu. Tak cukup dengan tu, perkara tersebut perlu diterangkan kepada pengasuh anak. Ilmu ni sangat berguna. Saja la aku nak kongsi. Kalau ada yang nak tambah, silakan. Nanti aku edit dan letak link blog tuan /puan utk rujukan.

1. Simpan susu yg dah diperah pada suhu yg betul.
2. Letakkan di bahagian bawah peti ais semalaman dan rendamkan dalam air paip sehingga betul² cair sebelum dimasukkan kedalam botol utk dibekalkan kepada pengasuh 3. Panaskan susu dengan memggunakan pemanas atau rendam dalam air dgn suhu yg tidak terlalu panas ( jangan rebus).
4. Tak perlu menggoncang botol susu mcm kita goncang botol susu formula.
5. Susu beku yang telah dicairkan hanya boleh digunakan dalam tempoh 24 jam.
6. Manakala susu yg telah dipanaskan hanya boleh digunakan selama 1 jam.
7. Jangan campurkan susu…

Nak Cari Kerja, Jangan Banyak Sangat Cengkadak.

Aku pernah bersembang dengan sorang mak yg tgh tolong naknya mencari kerja. Bersembangla blablabla...Dia tanya aku keja apa. Macam selalu, aku cakap la keja kat jabatan p********n. Kenapa ek bila orang tanya keja apa aku jawab camtu?.Kenapa aku tak cakap ja aku SO? Ahhh...lantakla. Bukan tu yang aku nak cita. 
Kakak tu pun terus cakap. Ada keja kosong dak? Ada dak nak ambil orang sambilan ka kontrak ka. Aku lak masa tu tengah cuti bersalin. Mana la aku amek tau hal ehwal pejabat aku tu. Aku cakapla aku taktau. Kakak tu cakap, kalau ada habaq la kat dia. anak dia tengah cari keja. Baru benti keja. Aku pun tanya awat benti keja? Dia kata keja jauh dari famili. Oooooo...
Aku cakapla awat tak p tanya sendiri kat pejabat operasi? Dia kata,anak dia penah kerja kt situ. Takmau dah la..Teruk..kena kuaq p banci,jumpa orang tanya orang. Kalau boleh nak keja dalam pejabat. Aku pon tinggalkan nombor talipon aku. Tak pulak aku mintak nombor talipon dia.
Semalam, dia kol aku, tanya ada dak keja ko…

Cara Uruskan Stok Susu Beku.

Hari tu balik kampung, mak mertua aku ada tanya sikit cara aku handle stok susu aku bagi kat pengasuh.
Aku pun dengan rasa seronoknya aku cerita la aku buat camna. hahahhaa... Mak mertua sempat gak la cakap aku takdak keja amek gambaq susu n simpan susu banyak2 dalam peti ais. Hahahahha.... Memang menantu mak ni takdak keja. Sebab tu pulun simpan susu penuh peti ais. hahahah...  Mak aku tanya, "hang bagi susu dalam plastik tu ka kat pengasuh?" Dak mak...mai akak cerita... Aku bahasakan diri aku 'akak' kat kedua dua mak aku.

Susu yang akak pam,akak simpan dalam plastik tu ha. Bukan sebarang2 plastik na..Kat plastik tu akak tulis tarikh masa n kuantiti susu dipam. Sehari akak akan bekalkan 20 oz susu kat Raudhah. 16 oz guna susu yang dibekukan, 4 oz susu yang akak perah sebelum p keja.
Sebelah malam, akak dah turunkan susu beku (guna konsep FIFO, First In First Out), supaya nanti pagi susu beku tu lembut sikit. Pagi akak  bangun, akak rendam dalam air la supaya cair se…