Skip to main content

Posts

Showing posts from March, 2016

PENINGKATAN KOS SARA HIDUP

SEJAK kebelakangan ini sering diperkatakan mengenai peningkatan kos sara hidup. 

Ramai berpendapat kos sara hidup telah meningkat. 

Persoalannya, adakah peningkatan kos sara hidup di Malaysia suatu realiti atau cuma sebagai suatu retorik? Secara umumnya, peningkatan kos sara hidup berlaku kerana peningkatan pendapatan individu untuk suatu jangka masa tidak dapat menampung peningkatan harga barangan atau perkhidmatan yang sama untuk jangka masa terbabit. 

Justeru, ada tiga faktor yang perlu dilihat untuk merumuskan berhubung peningkatan kos sara hidup. Faktor berkenaan adalah peningkatan pendapatan, peningkatan harga barangan dan perkhidmatan yang digunakan dan juga barangan dan perkhidmatan yang digunakan mestilah tidak berubah.

Andaikan seseorang menggunakan barangan dan perkhidmatan yang benar-benar sama. Jika peningkatan harga barangan dan perkhidmatan itu lebih tinggi daripada peningkatan pendapatannya, maka individu terbabit menghadapi peningkatan kos sara hidup. Namun perlu diingat …

Pinjam Buku Secara Atas Talian (Online)

Assalamualaikum...

Nak share satu link ni...

Sangat2 lah berguna kepada yang suka baca buku..tapi takdak masa nak p beli atau nak p library nak pinjam.

Boleh pinjam kt sini ------> http://pnm.elib.com.my/

Ragister la dulu..lepas tu boleh la pinjam dan baca secara online..

Oh..dekat telefon pon boleh jugak...install apps...

kalau kt PC boleh baca jugak tp kena guna windows 10 la...

Sampai sini ja.hehehehe.....

Suka plak share gini....utk rujukan diri sendiri dan kawan2 jugak.


Beli Tiket ETS Online KL ke Sungkai

Assalamualaikum,

Lama dah tak post apa2 kat cni....berrrsaawwangggggg..

Hari ni terasa nak cerita pasai cara nak tempah tiket secara online..

https://intranet.ktmb.com.my/e-ticket/Login.aspx

ni link dia..

Mula sapa yang tak pernah register,register la dulu.....


Dah isi detail..boleh lah proceed ke step seterusnya...

Kuaqla camni lak..


Aku pilih ETS 2-ETS Gold jadi harganya RM26. Aku tengok ada yg harga rm19 dan ada yg rm33..tak dan nak usyar apa beza ka apa ka.hehehehe...
So setakat ni ja la aku share utk rujukan aku dan kita semua.hehehehe.....
Yala..p ILSM ni koman2 2kali setahun...hehehe.