Skip to main content

Cara Untuk Muat Naik Fail PDF Dalam BLOG Guna Google Drive

Assalamualaikum..

Sebenaqnya aku duk try lama dah camna nak buh pdf dlm blog..tak ceghedik2..hahahaha

Tapi pagi ni...aku jd bijaksana.kakakakak

So aku nak share kt sini supaya aku tidak lupa.jhahahahha..


Mula sekali hangpa kena ada google drive dulu.kalau takdak..MAKE ONE!

Klik dekat NEW tu utk upload fail yg hgpa nak buh kt blog tu..



Klik Fail upload..
hgpa akan ditala ke tempat fail yg hgpa nak pilih...

Fail akan diupload dgn cepat tanpa hgpa sedaq.ahhahaha


Klik dekat GET SHAREABLE LINK tu...


Kat situ..hgpa pilih la PUBLIC ON THE WEB tu supaya orang lain boleh download dgn senang.kecuali la kalau hgpa ada target org yg tertentu ja...

SAVE.


Klik COPY LINK belah kanan tu ha...

DONE

P balik dekat NEW POST blog hg tu..


Buat link then Edit link tu dengan paste link yg hgpa copy td tu...

Atas...atas..tengok balik atas tu...

SIAP!!!...
Senang.hehehee...











Post a Comment

Popular posts from this blog

AKU ISTERI ASKAR

Apa aku nak cakap mula2 ha??isi dah ada ni..pengenalan lak tak reti.cikgu ajaq buat karangan kena ada pengenalan yg akan gambarkan keseluruhan cerita selepas ni.hmm..aku lemah cket...seb bek ni blog.hehehehe..so,aku hentam ja la.
Xdakla..camni..aku baru ja setahun tiga bulan seminggu dan tiga hari menjadi isteri kepada Mohd Noor Ismail.Dia askar.hehehehe...nk jugak bgtau sbb ni la isi cerita aku.jadi,secara rasminya,start 20.11.2010 aku dgn secara rasminya menjadi ISTERI SEORANG ASKAR.
Kami tak tinggal sama..dia d kem dia.aku di umah sewa aku d serdang.masa mula sebelum ada anak,aku la ulang alik tiap2 hujung minggu p sana.Bila dah ada anak ni,susah cket aku nk gerak sorg kan.so,asben la kena mai cni.
Masa mula2 kawen,aku balik sana,aku sangat2 la tak memahami kerja suami aku.kerja apa sampai tgah malam kan??orang len kerja jugak..kadang2 tak balik umh utk mkn tgari.Kena duty 12 jam..kadang2 24jam..tu tak kira kena standby lg..klu ada ADMIN lg..cari orang.sepanjang setahun lebih aku k…

Pengalaman Mengandung:Uri Di Bawah

Edited 29/3/2017 - Disebabkan ada yang bertanya tentang tempat urut,sy nak la bg tau..sy mintak maaf sbb mak mertua sy cakap,tukg urut tu dah tak tinggal kt tempat sy p mengurut tu.Mungkin dah balik negara asal..takpun dah takdak...mintak maaf na...Semoga puan2 selamat mengandung bersalin berpantang semuanya......

_________________________________________________________________________________


Masa aku mengandung Adawiah,tak ingat sama ada 3 bulan atau 4 bulan,aku perasan bila aku kencing,ada darah yang mengalir keluar bersama.Ada spotting. Dalam 3 hari macam tu,aku bagitau kat suami aku. Suami aku bagitau mak mertua. Mak suruh kami balik kampung untuk berurut sebab katanya dia ada kenal bidan kampung yg terer bab2 camni.

Mak cerita la berkenaan biras aku yang lepas bersalin,dia terasa mcam ada benda nak keluaq sekali bila dia kencing, 'batu meriyan' tak letak elok katanya. Lepas bidan tu urut,dah ok,dah tak rasa dah cm ada benda nak kuaq.

Tapi aku ni,takut jugak nak 'ser…

Pengalaman Temuduga nak jadi ASKAR ngn POLIS!!!

Nak share pengalaman interview ni..Secara rasminya aku pnh 3x interview dlm usaha nak cari kerja.yang pertama selepas SPM,yg kedua selepas STPM,yg ke3 lepas tamat study kt uum.aku tak minat nk bercerita yg ke3 tu..aku nak cerita pengalaman yg pertama dan kedua.

Pas SPM,abah aku cadangkan kat aku p interview pengambilan askar wanita!!!!..aku pi weh...ingat aku tak p ka????Punyala ramai hari tu..interview kt sek badlishah,kulim.mmg selalu kt ctu.aku tak sure apa share ATM ngn sekolah tu.ehehhehehe...Saringan pertama dia,dia tanya,"sapa yg tak kredit BM,sila keluar drpd dewan"...Dalam hati aku,aku ckpla "Mana da orang tak kredit BM"...Rupanya,sangkaan aku meleset..belambak dah orang keluaq..terkejutnya aku masa tu..aku tak ingat g soalan apa lg depa tny tp mmg orang makin cket la dlm dewan tu (ecceli aku tak berapa ingat dewan ka ekelas ka hapaa)...

Pastu,check fizikal..masuk la dalam bilik tu (kelas ka apaa lagi sekali aku tak sure)...dia check tgok kita ni betoi2 pe…